Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Sjukvård
Musik
Hundtjänst
Logistik
Ledning
Ungdomsverksamhet
Rikshemvärnschefens Ungdomstävlingen
Nyheter från ungdomstävlingen
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


ungdomsverksamhet

Hemvärnets ungdomsverksamhet är spridd över stora delar av landet och riktar sig till tjejer och killar som är mellan 15 och 20 år. Ungdomsverksamheten syftar till att ge dig som ungom; försvarsupplysning, yrkesinformation om försvarsmakten, utbildning och fritidsverksamhet.

Verksamheten bedrivs i första hand av Hemvärnet, men i delar av landet även av en delar av de frivilliga försvarsorganisationerna som bland annat Försvarsutbildarna, Flygvapenfrivilliga. Oavsett utbildare arrangeras kurser på följande nivåer: grundkurs (GK), fortsättningskurs (FK) och ledarskapskurs, steg 1 och 2 (LK).

Hemvärnsungdomar får bära fältuniform m/90 som överdragsklädsel, under förutsättning att det sker utan kragspeglar samt att ett gult märke med texten "ungdom" bärs på bröstet. Det är även reglerat att hemvärnsungdom inte får utbildas i strid innan de fyllt 18 år.

Inom ungdomsverksamheten får du lära dig mycket och utbildningen är uppdelad i flera olika delar bl.a. förläggning, CBRN, HLR, sjukvård, sambandstjänst, fysisk träning, orientering, totalförsvarskunskap, exercis, grundläggande vapenutbildning (med .22 long upp till 17 år och från 17 år AK4 B). Från 17 år tränas även patrullering och ledarskap (grupp och pluton).

Ungdomsledare utbildas vid Hemvärnets stridsskola (HvSS) eller Försvarsutbildarna, för att säkerställa hög kvalitet på verksamheten.

Varje år arrangerar Hemvärnets stridsskola (HvSS) en ungdomstävling med lag från hela Sverige och utländska lag. Tävlingen är för ungdomar mellan 15 och 20 år med grenar som sjukvårdstjänst, orientering i olika former, radiosamband och ett överraskningsmoment som är olika från år till år.
 

Nedan hittar du några av Hemvärnets ungdomsverksamheter:

Hemvärnsungdom i Gävleborg
Hemvärnsungdom Östergötland
Hemvärnsungdom Sannahed
Hemvärnsungdom Dalarna
Hemvärnsungdom Växjö

Läs även mer på frivilligutbildning.se. Där hittar du de frivilliga försvarsorganisationer som på uppdrag av Försvarsmakten genomför ungdomsverksamhet samt möjligehter till utbildning.
 

ÄR DU INTRESSERAD AV ATT BLI HEMVÄRNSUNGDOM?

Använd följande formulär för att göra en intresseanmälan.

Kalender
Tyck till om sidan