Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Sjukvård
Musik
Hundtjänst
Hundtjänstverksamhet
Att tjänstgöra med Hund
Provordning för hundekipage
Avtal och protokoll
Logistik
Ledning
Ungdomsverksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hematt Tjänstgöra

Hundens sinnen är långt mycket skarpare än människans. Din uppgift som hundförare är att ”läsa” av vad hunden förmedlar och rapportera detta till gruppchefen. Du är i första hand soldat men med denna extra biologiska sensor som bara du som hundförare är specialist på.  

Tillsammans med din hund hjälper du förbandet att upptäcka människor, spår som är lämnat av människa eller materiel hanterat av människa. Ibland vill du och den skyttegrupp som du ingår i hitta en människa som gått vilse ibland vill skyttegruppen få förvarning för att hålla sig undan eller göra sig förberedd på en eventuell sammanstöt.  

Din befattningsutbildning genomförs över hela landet via frivilliga försvarsorganisationen Svenska Brukshundklubben. Under grundkursen utbildas du som hundförare att kunna avläsa din hunds markeringar. Hunden tränas att markera rätt, kunna följa upp och uthålligt arbeta med det ni upptäckt oavsett störning av gruppen. I slutet av kursen görs ett slutprov samt att du själv genomför en kortare utbildning för att som ekipage kunna fungera i en grupp. 

Uppgifterna som du och din hund ska klara av kan vara under dygnets alla timmar, i olika miljöer, under ibland långa pass och året runt. Därför behöver du och din hund vara uthålliga och klara fysiska påfrestningar. Du som hundförare bär förutom din stridsutrustning även hundens utrustning. 

Läs mer om utbildningsvägen till hundförare här...

Kalender
Tyck till om sidan