Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Sjukvård
Musik
Hundtjänst
Logistik
Ledning
Ungdomsverksamhet
Uniform på jobbet-dagen
TIDNINGENHEMVARNET.SE
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
HemUNDERRÄTTELSEASSISTENT

Som underrättelseassistent bör du vara analytisk och ha öga för detaljer. Det är också bra om du har hög stresströskel eftersom du förväntas hantera mycket information samtidigt. Du ingår i ett arbetslag i en stab. Tillsammans står ni för en rad kompetenser som krävs för att leda och följa upp förbandets verksamhet.

Som underrättelseassistent arbetar du med underrättelser, alltså information. Du stödjer bataljonens underrättelsebefäl i deras arbete med att inhämta och sammanställa information, till exempel om motståndaren. Du sköter även varierande typer av stabsarbete. Du kan läsa mer om hur det är att verka som underrättelseassistent här...

SPECIALISTUTBILDNING

Om du saknar tidigare militärutbildning börjar du den med 2 veckors Gu-F. Därefter genomför du din specialistutbildning  inom Svenska Lottakåren. Är du man kan du inte vara aktiv medlem i Lottakåren, men du kan självklart utbilda dig till underrättelseassisten ändå. Du kan då vara medlem i till exempel Försvarsutbildarna eller Frivilliga Radioorganisationen

BEFATTNINGSUTBILDNING ÄR FÖRSTA STEGET

Du genomför en underrättelseassistentutbildning innan du krigsplaceras i Hemvärnet. På utbildningen kommer du att lära dig stabsarbete i form av att föra tablåer, lägeskartor, sända och ta emot information via olika kommunikationskanaler, som telefon och data. Mycket material är hemligt, och du kommer därför att få lära dig att skydda informationen genom olika former för kryptering och signalskydd.

På svenskalottakaren.se kan du ta del av kursinnehåll och anmälningstider. Första kursen du ska gå heter Grundkurs ledningsstöd (Gk Ledningsstöd) och är på 14 dagar.

Upplägget och innehåll för utbildningen är centralt fastställd liksom dess tidsåtgång. Däremot kan utbildningen vara fördelad över olika perioder. Dels för att ge rätt utbildningsförutsättningar, men också för att de ska vara lagom långa för att de ska fungera att ta ledigt från sin ordinarie arbetgivare för utbildningen. 

HV-INTRO ÄR SISTA STEGET 

Hv-Intro är sista steget innan du skriver på ett frivilligavtal och placeras på din befattning i staben. Den genomförs lokalt med ditt förband. Kursen håller på i tre dagar och innehåller bland annat: Försvarsinformation, vapenhantering och inskjutning Automatkarbin 4 (AK 4), sjukvårdsutbildning och täthetsprov skyddsmask.

ANMÄLAN 

Är du intresserad av att bli underrättelseassistent gör du en intresseanmälan genom att klicka på länken "Intresseanmälan" i menyn överst. Fyll i ditt önskemål om att du är vill bli underrättelseassistent och beskriv din kompetens kort och kärnfullt i avsedd ruta döpt "önskemål/bakgrund".

Kalender
Tyck till om sidan