Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Sjukvård
Musik
Hundtjänst
Logistik
Ledning
Ungdomsverksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
HemSignalist

Som signalist i Hemvärnet hanterar du en radio som gör att du är mitt i händelsernas centrum. Du vidarförmedlar den information som ditt förband behöver för att kunna verka. Du måste vara lyhörd och snabbtänkt.

Signalisterna finns överallt i Hemvärnet. Du kan var placerad i en sambandsgrupp som stöjder bataljonsstabens styrning av 600 soldatar eller närmast striden som plutonssignalist. Där plutonens 38 soldater är beroende av din förmåga att förmedla ordern från högre chef till din plutonchef. Ditt intresse och förmåga avgör var du passar bäst.

SPECIALISTUTBILDNING

Om du saknar tidigare militärutbildning börjar du den med 2 veckors Gu-F. Därefter genomför du din specialistutbildning  inom Frivilliga Radioorganisationen (FRO), utbildningen genomförs på uppdrag av Försvarsmakten. 

BEFATTNINGSUTBILDNING ÄR FÖRSTA STEGET

Du genomför en signalistutbildning innan du krigsplaceras i Hemvärnet. Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper för att kunna bli signalist i hemvärnet. Du får lära dig de metoder och den materiel som används för samband och ledning inom Hemvärnet.

FROs kursutbud ligger samlat på frivilligutbildning.se där kan du ta del av kursinnehåll och anmälningstider. Den första kursen du ska gå heter Grundkurs signalist Block 1-4 Hemvärnet (Gu Signalist Block 1-4 Hv).

Upplägget och innehåll för utbildningen är centralt fastställd liksom dess tidsåtgång. Däremot kan utbildningen vara fördelad över olika perioder. Dels för att ge rätt utbildningsförutsättningar, men också för att de ska vara lagom långa för att de ska fungera att ta ledigt från sin ordinarie arbetgivare för utbildningen. 

Utbildningen genomförs därför enligt följande alternativ:

- Tvåveckorskurs och alla blocken körs i en följd omfattande 80 timmar totalt.

- Två tillfällen där man kör 1-2 och block 3-4 på vardera 40 timmar som totalt ger 80 timmar. 

- Fyra veckoslut där varje tillfälle omfattar 20 timmar som blir 80 timmar totalt.

Se frivilligutbildning.se för aktuella uppgifter för just din kurs.

HV-INTRO ÄR SISTA STEGET 

Hv-Intro är sista steget innan du skriver på ett frivilligavtal och placeras i din befattning. Den genomförs lokalt med ditt förband. Kursen håller på i tre dagar och innehåller bland annat: Försvarsinformation, vapenhantering och inskjutning Automatkarbin 4 (AK 4), sjukvårdsutbildning och täthetsprov skyddsmask.

ANMÄLAN 

Är du intresserad av att bli signalist gör du en intresseanmälan genom att klicka på länken "Intresseanmälan" i menyn överst. Fyll i ditt önskemål om att du är vill bli signalist och beskriv din kompetens kort och kärnfullt i avsedd ruta döpt "önskemål/bakgrund".

Kalender
Tyck till om sidan