Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Sjukvård
Musik
Hundtjänst
Logistik
Ledning
Ungdomsverksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
HemMC-ORDONNANS

För att söka till mc-ordonnans i Hemvärnet krävs att du har A-körkort. 

MC-Ordonnansern är en av de viktigt del av Hemvärnets kommunikation- och informationsinhämtningsverksamhet. Det ställs stora krav på dig som förare i Hemvärnet. Du genomför en omfattande utbildning  innan ni krigsplaceras i Hemvärnet. Läs mer om hur det är att verka som MC-Ordonannas här...

SPECIALISTUTBILDNING

Om du saknar tidigare militärutbildning börjar du den med 2 veckors Gu-F. Därefter genomför du din specialistutbildning via Friviliga Motorcykelkåren (FMCK) utbildningen genomförs på uppdrag av Försvarsmakten. 

BEFATTNINGSUTBILDNING ÄR FÖRSTA STEGET

Du genomför en omfattande utbildning innan du krigsplaceras i Hemvärnet. Fokus ligger till en början på grundläggande körutbildning. Syftet är att likrikta alla deltagare avseende kunskaper och förmåga, samt att successivt öka svårighetsgraden så att kraven för militärt förarbevis för motorcykel uppnås. Normalt inleds kursen med uttag och provkörning av de motorcyklar som ska användas. Därefter följer grundläggande sjukvårdsutbildning, med inriktning på åtgärder vid trafikolycka. Även riskutbildning ingår. 

Sedan övergår huvudsakliga utbildningsfokus på befattningen som mc-ordonnans. Deltagarna får lära sig grunderna i orientering, terrängkörning och trafiktjänst. I slutet av kursen genomförs en utbildningskontroll i form av en tillämpad övning där man praktiserar det som lärts ut under kursen.

FMCKs kursutbud ligger samlat på fmck.se där kan du ta del av kursinnehåll och anmälningstider. Den första kursen du ska gå heter Grundkurs Mc och är på 14 dagar. Slutligen finns en grundkurs Mc vinter på 7 dagar.

Upplägget och innehåll för utbildningen är centralt fastställd liksom dess tidsåtgång. Däremot kan utbildningen vara fördelad över olika perioder. Dels för att ge rätt utbildningsförutsättningar, men också för att de ska vara lagom långa för att de ska fungera att ta ledigt från sin ordinarie arbetgivare för utbildningen. Se fmck.se för aktuella uppgifter för just din kurs.

HV-INTRO ÄR SISTA STEGET 

Hv-Intro är sista steget innan du skriver på ett frivilligavtal och placeras i din befattning. Den genomförs lokalt med ditt förband. Kursen håller på i tre dagar och innehåller bland annat:  Försvarsinformation, vapenhantering och inskjutning Pistol 88, sjukvårdsutbildning och täthetsprov skyddsmask.

ANMÄLAN 

Är du intresserad av att bli mc-ordonnans gör du en intresseanmälan. Välj först "Hemvärnssoldat/specialist" som intresseområde och sedan specificera att det är MC-ordonnans du är intresserad av i rutan döpt "Önskemål om inriktning/placering".

Kalender
Tyck till om sidan