Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Sjukvård
Musik
Hundtjänst
Logistik
Ledning
Ungdomsverksamhet
Uniform på jobbet-dagen
WEBBSHOP
TIDNINGENHEMVARNET.SE
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
HemFoto: Lars-Eric S
Foto: Lars-Eric S

Flygförare 

För att söka till flygförare i Hemvärnet krävs att du är medlem i Frivilliga Flygkåren, har ett privatflygcertifikat PPL-A, medical class 2 samt 200 timmar motorflygtid. Efter genomförd  och godkänd utbildning enligt nedan blir du placerad i din flyggrupp.  

Flyggruppen är en viktig sensor för underrättelseinhämtning som Hemvärnssbataljonen har att tillgå. Det finns 5 flygförare i varje grupp. I bataljonsstaben finns en flyggruppchef som är specialist på flygtjänst och stödjer och planerar flyginsatser i samråd övriga chefer i bataljonstaben. Det ställs stora krav på flygförarna i Hemvärnet. Du genomför en omfattande befattningsutbildning innan du krigsplaceras i Hemvärnet. 


Specialistutbildning

Om du saknar tidigare militärutbildninge börjar du den med 2 veckors Gu-F. Därefter genomför du din specialistutbildning genom Frivilliga Flygkåren FFK och avslutar med en Hv-Intro. Utbildningen genomförs på uppdrag av Försvarsmakten.  
  

Gu-F ÄR FÖRSTA STEGET

GU-F är två veckors utbildning på cirka 135 timmar för de som vill tjänstgöra på specialistbefattningar i hemvärnet och som saknar militär grundutbildning sedan tidigare. Efter kursen ska du bl.a kunna hantera eldhandvapen i en stridssituation och ingå i grupp vid försvar av egen arbetsplats, verksamhet eller objekt. Deltagaren ska kunna påbörja grundläggande befattningsutbildning eller motsvarande efter kursen. Du hittar mer information om Gu-F och hur man anmäler sig på www.frivilligutbildning.se.

Befattningsutbildning ÄR ANDRA STEGET

Befattningsutbildningarna arrangeras runt om i landet samt centralt hos Frivilliga Flygkåren. Kontakta Frivilliga Flygkåren eller ditt försvarsmaktsombud för att få besked om när nästa kurs startar och var. De olika kurserna som ingår i befattningsutbildningen är GU-Lågflyg, GU-Spaning, GU-UWE (Under water escape), GU-Stril, GU-Mörker, GU-Foto&Bildhantering, GU-Överlevnad Sommar/Vinter 

Kursplan för flygförartjänst får du när du är på gång att starta din utbildning.

Hv-Intro ÄR SISTA STEGET 

Hv-Intro är sista steget innan du skriver på ett frivilligavtal och placeras i din flyggrupp. Den genomförs lokalt med ditt förband. Kursen håller på i tre dagar och innehåller bland annat: Försvarsinformation, vapenhantering och inskjutning Pistol 88, sjukvårdsutbildning och täthetsprov skyddsmask.

ANMÄLAN 

Är du intresserad av att bli flygförare gör du en intresseanmälan genom att klicka på länken "Intresseanmälan" i menyn överst. Fyll i ditt önskemål om att du är vill bli flygförare och beskriv din kompetens kort och kärnfullt i avsedd ruta döpt "önskemål/bakgrund".

Kalender
Tyck till om sidan