Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 175:e musikkåren, Hemvärnets musikkår Borlänge

Klicka här för att läsa mer om 175:e musikkåren, Hemvärnets musikkår Borlänge

Visar nyheter från 18 oktober 2020 och bakåt.

Klicka här för att se de mest aktuella nyheterna.

Medaljer till hemvärnsmusiker

Totalt 37 musiksoldater i Hemvärnets musikkår Borlänge har tilldelats Hemvärnets förtjänstmedalj i brons. Det skedde vid en enkel ceremoni i samband med den internationella 4-dagarsmarschen i Nijmegen, Nederländerna, där musikkåren medverkat för andra året i rad.

För andra året i rad har Hemvärnets musikkår Borlänge som enda svenska militärmusikkår haft uppdraget att representera Försvarsmakten, Hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna under den internationella 4-dagarsmarschen i Nijmegen, Nederländerna. Marschen genomfördes detta år för 99:e gången den 21–24 juli.

– Vårt uppdrag har omfattat både konserter längs marschvägen och medverkan i en del ceremonier, bland annat för den svenska militära truppen. Vi hade också det ärofyllda uppdraget att spela för militärtrupperna från de olika länderna när de avmarscherade kl. 4.30 den första dagen, säger kårchefen Eva Hellström.

Totalt genomförde musikkåren nio framträdanden under de fyra dagarna. Repertoaren har omfattat såväl marscher som lättare underhållningsmusik. I samband med rikshemvärnschefens mottagning för sina skandinaviska kollegor från Norge och Danmark framförde musikkåren även Svenska arméns tapto.

– Det märktes att våra konserter längs marschvägen var uppskattade. Många av deltagarna sjöng med när vi spelade ABBA-låtar och ett populärt holländskt musikstycke som vi särskilt repeterat in, säger Eva Hellström.

Musikkåren hade samma uppdrag även i fjol och de musiksoldater som deltagit i båda uppdragen tilldelades Hemvärnets förtjänstmedalj i brons. Medaljerna delades ut av rikshemvärnschefen, brigadgeneral Roland Ekenberg, vid en enkel ceremoni den sista dagen. I sitt korta tal under ceremonin framhöll rikshemvärnschefen att musikkåren löst sin uppgift på ett mycket förtjänstfullt sätt. Särskilt att musikkåren genomfört uppdraget med enbart egna resurser. Han framhöll också att Dalabataljonen, som musikkåren tillhör, är ett föredöme även i detta avseende.

Truppen bestod av totalt 49 personer, varav 37 deltagit under båda åren och således tilldelades medalj av rikshemvärnschefen.

Uppdaterad*: 2016-06-20

2018-04-24

Välbesökt vårkonsert av två musikkårer och Kalle Moraeus

Läs artikeln

2015-08-09

Medaljer till hemvärnsmusiker

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan