Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 175:e musikkåren, Hemvärnets musikkår Borlänge

Klicka här för att läsa mer om 175:e musikkåren, Hemvärnets musikkår Borlänge

Visar nyheter från 21 april 2020 och bakåt.

Klicka här för att se de mest aktuella nyheterna.

Välbesökt vårkonsert av två musikkårer och Kalle Moraeus

Hemvärnets Musikkår Borlänge nöjde sig inte med att bjuda in lokala musikskolans orkester Borlänge Skolors Musikår, BSM till vårkonsert. Som solist var Kalle Moraeus inbjuden att spela och sjunga med den över 60 personer stora gemensamma musikkåren. Konserten ägde rum 21/4 2018 i Hagaskolans Aula i Borlänge inför en publik på ca 400 personer.

Populär konsert med gästartist på våren

Hemvärnets Musikkår Borlänges dirigent Tomas Hellström har stor vana att dirigera och arrangera konserter för musikkårer och solister. Från den tid han tillsammans med nuvarande kårchefen Eva Hellström ledde Borlänge Skolors Musikkår genomförde de över 10 år i rad BSM med Gäst på våren med en stor variation av gästartister som Kurt Olsson, Lasse Eriksson och Kalle Moraeus. Det var ett glatt återseende av vårkonserten i Borlänge i samma tappning när Kalle Moraeus återvänder till Borlänge som solist på en vårkonsert. Sist Kalle Moraeus var i Borlänge var just på nämnda vårkonsert 2011.

Sammerbete mellan musikkårerna

De två musikkårerna Hemvärnets Musikkår Borlänge och BSM med drillflickor utgör en musikkår med över 60 musiker i åldrarna från 15-70 år. De båda kårerna har mestadels på egen hand repeterat in konsertmaterialet för att de sista veckorna innan konserten samlats och spelat ihop sig till en gemensam kår.

Att spela tillsammans med andra är en lärorik och rolig upplevelse och det absolut bäste sättet för både ung som gammal att fortsätta spela på sitt instrument. Det är säkert inte av en slump som 3/4 av musikerna i Hemvärnets Musikkår Borlänge räcker upp handen när Tomas Hellström frågar vilka i kåren som i unga år har spelat i BSM.

En så stor orkester som denna gör också att fler stycken och arrangemang blir spelbara som vanligtvis inte går att spela i de respektive ensamma kårerna som kompletterar varandra med några instrument.

Konsert med blandad musik 

Förutom marschmusik i form av Kungliga Göta Signalregementets marsch, Marsch Pannkaka och Under Blågul Fana, finns maffiga arrangemang som A Chorus Line Spectacular på programmet. Mer popmusik hittas i programmet som musik utvald av BSMs drillflickor som showar till Can't Stop The Feeling och ett potpurri av Green Day. Kalle Moraeus blir kompad av de båda kårerna i låtar som Koppången där Kalle själv spelar fiol och bjuder på vacker sång i Por una cabeza. Hans båda bidrag till Melodifestivalen finns med varav årets bidrag, Min dröm repats in i sista stund efter stort hemlighetsmakeri med noter för att följa Melodifestivalens regler.

Kalle Moraeus, du är starkt förknippad med folkmusik och spelmanslag. Nu har du medverkat i Melodifestivalen två gånger och tagit ett kliv in i popmusiken. Hur är din relation till den lite mer bortglömda försvarsmusiken?

- Jag kommer från en relativt blåsfri del av Dalarna, det fanns inte så mycket marschmusik och kåren där jag växte upp. Försvarsmusiken är en stor del av det kulturella musiklivet. Kanske inte lika mycket idag som förut när det fanns en blåsorkester i varje regementsstad. Militärmusiken har betytt jättemycket för kulturen och för att människor ska spela den typen av instrument som tyvärr är på väg bort idag. Det är ju fantastiskt att se en vaktparad, det är ståtligt, men lite svårt att vara med när man spelar fiol.

Du spelar fiol och gitarr på konserten. Det råder ingen tvekan om att du är duktig på flera instrument. Du har inga planer på att ge dig på blåsinstrument?

- Jag fick ett dragspel av Benny Andersson när jag fyllde 50 för fyra år sedan. Jag har lärt mig Lycklige Henriks polka i C-dur, inte moll-delen men inom fyra år ska jag lära mig den också. Min bror spelar saxofon, flöjt och klarinett. Jag tror att han fick ta den grejen i familjen så tog jag det andra. Mina bröder är fiolspelmän också, de blåsmusiker som fanns där jag växte upp var mest jazz och dansbandsmusiker.

Hur är det att spela med en blåsorkester med över 60 personer i åldrarna från 16-70 år?

- Det här är verkligen kärnverksamheten i hela mitt yrke och artisteri. Det känns som att jag är ute och spelar med Sverige. Det är så olika miljöer som jag vistas i med min musik och det är en av de stora charmen och glädjen med att ha det här jobbet. Att få åka ut och möta landet, jag här hemskt glad att jag får komma hit, det var lite tråcklande innan jag kunde säga ja men till slut gick det, för jag ville verkligen göra det. 
 

Fem frågor till Kalle

Militär utbildning?

Nej, frisedel

Favoritgenre att spela

Mer sammanhang, BAO är väldigt kul för vi spelar så mycket olika sorters musik.

Favoritgenre att lyssna på

Klassiskt, det finns så mycket bredd och är väldigt kvalitativt att lyssna på.

Mas och nyss avklarat "slaget om siljan". Leksand eller Mora?

Leksand såklart, det var snudd på en dum fråga.

Efter eget TV-program, Melodifestival, och spelat med bland annat Kungliga Filharmonikerna. Vad är nästa sak/dröm/projekt?

Utveckla något jag inte gjort, skriva en bok. Engagera mig i och manifestera för självklarheter som att äldre ska få vettig mat. Det vill jag göra

 

Av: Daniel Hermansson <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2018-04-27

2018-04-24

Välbesökt vårkonsert av två musikkårer och Kalle Moraeus

Läs artikeln

2015-08-09

Medaljer till hemvärnsmusiker

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan