Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 16:e hemvärnsbataljonen/ Medelpadsbataljon

Klicka här för att läsa mer om 16:e hemvärnsbataljonen/ Medelpadsbataljon

Hemvärnet Introduktion (HV Intro)

Magen pirrar lite, vilka ska jag träffa, kommer jag passa in, vad kommer hända, vad har jag gett mig in på?
Jag går genom grindarna på KA5 i Härnösand för att vara med i hemvärnets introduktion. 
Detta är tankar hos några av de som gick genom grindarna i fredags.

Efter att de varit på plats nästan ett dygn, kommer jag in för att kika hur dom har det, känna av stämningen lite.
Vart ska jag göra av allt är en kommentar jag hör. Ja det är inte i negativ form kommentaren kommer, vilka grejer som kommit till säger han i nästa andetag, detta skulle vi haft när jag gjorde "lumpen".
Jag märker snabbt att stämningen är likvärdig nu som när jag själv gick intro, på topp.

Ett gäng med härliga tjejer och killar som träffas en helg för att sova i logement och få en snabb introduktion i vapentjänst men även säkerhet, sjukvård, regler och naturligtvis skjutning.
För dig som inte är insatt i det militära låter det kanske lite oerhört, släppa vapen till en nybörjare? Nej så är det inte. Samtliga som är här i helgen har ett förflutet inom militära i en eller annan form, så det är enbart upputsning av det man redan vet.

Omvärldsläget gör att fler går med i hemvärnet

Andreas och Andreas medverkar på hemvärnets intro kurs ( HV INTRO ) Daniel och Daniel, gjorde sin grundutbildning på armeflyg i Boden och jägarförbandet i Arvidsjaur men kände bägge att det "nu var dags". 

Jag frågade naturligtvis om, vad det var som gjorde att dom nu valt att gå med i hemvärnet just nu, det är väl inte enbart för att släcka skogsbränder?
-Samhällsinsatser skall vi absolut vara med på, men det är omvärldsläget primärt som gjorde att vi nu tog beslutet att göra intro helgen och gå med i hemvärnet.
Men hur känns det så här långt, frågar jag ena Daniel. 
– Jag måste säga att jag är över förväntan positiv, jag hade kanske väntat mig lite mer av "det gamla".
"Den stenhårda drillningen" från Arvidsjaur är inte vad som verkar vara, men inte det ”gamla hemvärnet” heller, det känns som vi har tagit det bästa från allt och skapat ett nytt hemvärn som jag tror jag kommer trivas i.

Yngre som äldre går med 

Jag sitter med hela eftermiddagen. Räknar snabbt ut att vi håller "rikssnittet" för 16:e bataljonen gällande denna kurs, 38år.
Vi har i denna kurs soldater från 20år till 55år. Men tjejerna för 16:e bataljonen lyser med sin frånvaro, medan 15:e bataljonen har 3 nya som kommer till dom. Vi kanske måste vara lite bättre i Medelpad på att informera det kvinnliga könet är min reflektion.
Michael Berggren är en av övningsledarna under helgen. Han ger mig vid ett tillfälle kommentaren, vi saknar mycket inom sjukvårdsbiten, det måste finnas något sätt vi kan komma ut med information till allmänheten? Jag tar tillfället i akt, kanske någon som läser detta är intresserad och vill prova på.

Mat förenar folk 

Matdags och jag blir inbjuden. Medan vi står och väntar kommer ett flertal fram ”men, vi träffades för 20 år sen” hör jag någon säga.
Ja, för mig var det en trevlig dag. Träffade någon från mitt gamla regemente LV7 i Luleå, men träffade även folk som jag haft andra fritidsaktiviteter både för 10 och 25 år sen. Jag känner att det är inte bara vår gemensamma inställning att skydda vårt land, det är framförallt ett bra sätt att knyta upp gamla och nya kontakter på. Det är trevligt att under middagen snacka lite gamla minnen, för vad vore det militära utan lite gamla historier? Det är som en dans utan musik.

I morgon skall jag tillbaka igen, jag måste få lite kort från skjutbanan, se till att vi får en gruppbild, men även för att under några timmar få uppleva gemenskapen med andra som har samma inställning som jag själv- vi älskar vårt land med allt vad det innebär och vi är beredd att försvara det och hjälpa till där det behövs.

Tyrone Fröberg 
Webbansvarig 
16:e bataljonen

 

Av: Tyrone Fröberg <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2017-04-22

2018-09-12

Krigsförbandsövning i Centrala Timrå

Läs artikeln

2017-07-01

Veteranmonumentet på plats

Läs artikeln

2017-05-02

Mittsverigemässan

Läs artikeln

2017-04-09

Hemvärnet Introduktion (HV Intro)

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan