Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 214:e kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 214:e kompaniet

Krigsförbandsövning i Älvdalen

214:e Hemvärnsunderrättelsekompaniet (HvUnd-Kompaniet) bedrev under vecka 21 sin Krigsförbandsövnings i Älvdalen där den primära uppgiften var spaning.

Under torsdagmorgonen gällde det att snabbt komma igång och göra klart inför långmarsch till övningsområdet i Älvdalen. En sådan lång förflyttning kräver sina förberedelser och logistiken var konstant inblandad. Marschen pågick under större delen av dagen och hade Orsa flygfält som slutpunkt där förbandet skulle delas upp i respektive pluton.

Med mc-ordonnanserna i spetsen rullade förbandets plutoner under kvällen in mot sina tilldelade områden där observationsplatser skulle upprättas enligt ordern. Med tanke på att fienden kunde befinna sig runt om i terrängen var fordonen tvungna att lämnas på ett bra avstånd från respektive grupperingsplats. Marschen fortsatt därför till fots och den tunga utrustningen var även den tvungen att bäras för hand. Soldaterna tog sig fram i den torra mossan som pressades ned av tyngden från fötterna och detta var tvunget att åtgärdas efter varje steg för att inte avslöja positionen.

Mörkret drog in över talltopparna samtidigt som grupperna låg utplacerade under maskeringsnät och mossa som de byggt för att synas så lite som möjligt. Via kikare observeras viktiga punkter där fienden bedömdes passera med fordon och därför tvingades soldaterna förlägga observationsplatsen tillräckligt nära vägen för att inte missa detta. Via sambandsmedel skickades informationen vidare till den oerhört maskerade plutonstaben som låg förlagda i tält på tryggt avstånd. Kompanistaben med dess stabsassistenter hade ofta fullt upp med hanteringen av rapporterna som inkom från ordonnanserna och respektive pluton. Underhållskedjan testades även i förbandet där bland annat reperationer gjordes på utrustning och fordon.

Samtidigt övervakades området på jakt efter misstänkta fordon som tidigare iakttagits från observationsplatserna. Under tiden genomfördes även olika transporter där motorcykeln passar perfekt för ändamålet, te.x drop från flygplan med meddelanden som skulle vidare in till kompanistaben. Under tiden befann sig flygtroppen på Älvdalens flygfält där de hade monterat utrustning för att kunna kommunicera med resten av kompaniet. Med jämna mellanrum lyfte flygmaskinerna från fältet för att ta sig in mot skjutfältet med uppgift att inhämta underrättelser. Man gjorde försök att lokalisera plutonstaben vid en överflygning av berget men detta lyckades inte, den var för maskerad.

Chefen för militärregion mitt, överste Thomas Karlsson, kom även på besök och stannade i ett par dagar där han vistades vid större delen av kompaniet vid deras grupperingar ute i terrängen. Han blev väldigt imponerad av hur duktiga soldaterna var i deras uppgifter samt byggandet av observationsplatserna. Transporten mellan Stockholm och Älvdalen stod flygtroppen för.

Publicerad: 2018-08-09, 214:e kompaniet
Uppdaterad*: 2018-08-09

2018-11-01

Underrättelsekompaniet SÖF

Läs artikeln

2018-08-09

Krigsförbandsövning i Älvdalen

Läs artikeln

2018-05-01

Övning i okänd terräng

Läs artikeln

2017-10-10

Skarpa uppgifter under Aurora 17

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan