Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 214:e kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 214:e kompaniet

Övning i okänd terräng

B-styrkan har ordergenomgångUnder veckoslutet v.812 så passade femtio män och kvinnor ur 214:e HvUnd på att öva i okänd terräng. Något som gav mersmak hos deltagarna.

Försvarsmaktens övningsfält är fina och bra på många sätt och vis, men det är oundvikligt så att soldater och befäl till slut hittar på dessa utan karta och kompass. För ett förband som HvUnd är möjligheten att verka i okänd terräng av stor vikt och övning i detta är lika viktigt. Fänrik Joakim Andersson, som vanligen är plutonschef för tredje pluton, hade därför sökt upp ett lämpligt område som för de allra flesta var okänt. Ett arbete som krävde runt 65st markägarkontakter för ett område om ca 49 kvadratkilometer.

Övningen var tillämpad för både A-styrkan och B-styrkan vilket möjliggjorde att alla inblandade fick möjlighet att öva realistiskt. A-styrkan fick till uppgift att bevaka objekt, ytövervaka och detaljspana inom övningsområdet efter B-styrkan och om möjligt nedkämpa dessa. B-styrkan hade till sin uppgift att innästla och verifiera huruvida objekten var aktiva eller tomma. De skulle dessutom vara beredda att utföra sabotage mot dessa objekt. B-styrkan hade till sin hjälp en något högre mörkerkapacitet än A-styrkan och hade därför mörkret till sin fördel medan A-styrkan hade hjälp av hundar som gärna letade efter B-styrkan.

Det om skulle sett ut så här...Mars månad är vanligtvis en fin och solig månad och i regel snöfattig. Fast vädrets makter valde att spela deltagarna ett spratt och snön låg tät i skog och mark. B-styrkan fick en snabbkurs i Vita Blixtens(skidor) förträfflighet och fick skida in i övningsområdet. Förbandet hade sedan tidigare kvittarat ut snödräkter som nu lite otippat kom till användning.

Båda styrkorna drog lärdomar under denna övning, både utifrån tilldelade uppgifter men också av varandra. Erfarenheter som ska förankras under 2019 då en uppföljande övning är tänkt att ske.

Foto: Joakim Andersson

Publicerad: 2018-05-01, 214:e kompaniet
Av: Fredrik Johansson <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2018-05-01

2018-11-01

Underrättelsekompaniet SÖF

Läs artikeln

2018-08-09

Krigsförbandsövning i Älvdalen

Läs artikeln

2018-05-01

Övning i okänd terräng

Läs artikeln

2017-10-10

Skarpa uppgifter under Aurora 17

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan