Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 214:e kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 214:e kompaniet

Skarpa uppgifter under Aurora 17

Aurora 17 var den största försvarsmaktsövningen på över 20 år. Över 19 000 soldater övades i sina respektive tjänster liksom samverkan mellan olika förband. För 214:e hemvärnsunderrättelsekompaniet innebar Aurora 17 istället skarpa uppgifter i skydd och bevakning.

InpasseringskontrollLuftstridsskolan(LSS) i Uppsala stod som värd för många besökande förband. Både markburna och luftburna förband. Bland annat väntades utländska luftburna förband dit. Detta skapade krav på skydd och bevakning av LSS. Uppgiften tilldelades 214:e HvUnd-kompaniet att lösa detta i inledningsskedet.

 

 

 

 

Att tjänstgöra skarpt på LSS är inte som att ligga under en gran i skogen. En flygplats delas upp i ”airside” och ”landside”, även de civila flygplatserna. Här krävdes tilläggsutbildning för att få röra sig på det som kallas ”airside”. Vidare krävdes det utbildning i de passerkort och id-handlingar som var godkända för tillträdde till LSS. Detta för att kunna bemanna inpasseringen till flottiljen där trycket stundtals var högt av både anställda, leverantörer och besökande förband.

Bevakningen sköttes både genom fasta posteringar runt om på området och rörliga patruller. Utanför flottiljens staket samlades nyfikna åskådare i hopp om att få se gästerna som skulle komma med bland annat Apache- och Chinook-helikoptrar. Att hantera nyfikna med kameror och kikare visades sig vara något annat än de spionfiguranter som möts under övning.

 

 

 

Efter fyra dygn överlämnades uppgifterna till avlösande förband och 214:e HvUnd-kompaniet tackade för förtroendet att utföra skarp skyddsvaktstjänst. Då fanns en fungerande camp, en ledningscentral och upprättade postställen.

Publicerad: 2017-10-10, 214:e kompaniet
Av: Fredrik Johansson <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2017-10-10

2018-11-01

Underrättelsekompaniet SÖF

Läs artikeln

2018-08-09

Krigsförbandsövning i Älvdalen

Läs artikeln

2018-05-01

Övning i okänd terräng

Läs artikeln

2017-10-10

Skarpa uppgifter under Aurora 17

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan