Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 253:e kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 253:e kompaniet

Visar nyheter från 8 juli 2021 och bakåt.

Klicka här för att se de mest aktuella nyheterna.

253:e löste bevakningen under Rikshemvärnschefens ungdomstävlingar

Natten är bevakningsoldatens tid!

Efter att lyckats klara av nålsögat och bli utvalda (eftersom det mest troligt bara var vi som anmält oss) blev vi kommenderade att exakt kl 16:30 fredagen den 17:e augusti vara uppställda på HvSS för att påbörja vårt ärofyllda, strapatsrika och framförallt prövande tjänstgöring.
Vi var sex tappra bevakningssoldater som kände oss manade att tillbringa en helg i kronans tjänst. Vår lilla men fantastiskt hängivna grupp leddes med fast och tydlig hand av vår sergeant.

Efter en kort men väldigt kärnfull genomgång och ordergivning enligt OBO (Orientering, Beslut, Order) av tävlingslednings ansvariga chef så var bevakningsuppdraget igång.

Vårt uppdrag var även att under dygnens mörka timmar vaka över de tappra ungdomarna så att de inte behövde göra annat än att engagera sig i sina tävlingar – förutom att de även behövde sitta eldpost under natten.

När vi väl fått vårt uppdrag klarlagt, yttre bevakningslinjer förevisade och vi tillsammans gjort en av de absolut bästa OBSLÖSA som någonsin skapats på HvSS, började vaktarbetet. (Bara en sådan sak som vårt lösenord: Biljardbord - Liggunderlag, det skulle aldrig någon kunnat lista ut!!)

Som de väldrillade bevakningssoldater vi är så fördelades snabbt den tilldelade materielen, skyddsvakts armbindlar applicerades och enkelskottsomställare monterades och säkerhetsbleck sattes på. Snabbt som ögat så skapades patrullistor och stridsparsindelning genomfördes.

Mörkerkikare, sambandsutrustning och kaffekåsa kontrollerades och så var vi klara för vakttjänst.

Bevakningsgruppens självpåtagna sidouppdrag var även att med vår kraftiga pondus, goda disciplin och handfasta uppträdande få vara förebilder för de cirka 450 ungdomar som deltog i Ungdomspatrulltävlan. Om ni istället vill läsa om denna tävling och vad de egentligen pysslade med så hänvisar vi till tidningen Hemvärnet som gjorde ett stort reportage om det (men de nämnde inte ett ord om vår insats).

På området så var det ett stort antal tält uppslagna och även dusch och toalettvagnar fanns på plats så att ungdomarna inte skulle behöva göra som vi på vår tid. Toalett i en grop och en fempunktstvätt med iskallt vatten. Vi tyckte nog att de var lite bortklemade (att vi själva hade enkelrum med både dusch och toalett behöver vi inte prata högt om).

Rutiner kommer man snabbt in i och snart hade vi kolla på både patrulltjänst, QRF-tjänst och vila. Vi kunde på detta sätt bibehålla ett gott stridsvärde genom hela första natten.

Rapport Natt 1

Vi avtalade med kokgruppen om att få tillgång till kaffe och smörgås under natten för att kunna hålla ett högt stridsvärde. Detta lovade att det skulle ställas fram och vara tillgängligt för oss. Döm om vår förvåning när vi upptäcker att det inte finns på avtalad plats och tid. Efter diverse letande så konstaterades att det som var gjort åt oss inte gick att finna! Som de hemvärnsmän vi är så lät vi nu inte detta påverka oss. Med gott mod och den uppfinningsrikedom som endast en hungrig och kaffetörstig hemvärnsman kan uppbåda, så fick vi gå hela vägen upp till vår förläggning. Väl där, och med ett par knapptryckningar lyckades man övertala en något motvillig automat att släppa ifrån sig en mugg av den ädla drycken. Vi lyckade även hitta ett antal mackor efter ungdomarnas kvällsfika.

I övrigt så förflöt kvällen lugnt och stilla. När väl sista ungdomen tagit sista doppet och krupit in i tältet så blev det tyst och stilla, endast en och annan eldpost som slamrade med luckan. Men vi vet även att de somnade lugnt och stilla på grund av att de visste att 253:e skötte bevakningen.

Eftersom tjänstgöringen innebar att vi skulle vara vakna på nätterna så ägnade vi större delen av dagen åt att sova, förutom några som skulle ut på motorcykel för att åka Mälaren runt och någon som skulle hem för barnkalas. 

Vi passade på att under dan även besöka det förträfflig och väldigt trevliga Hemvärnsmuseet som finns på området. Rekommenderar verkligen att ni tar er tid att besöka detta fantastiska ställe som bevarar vår traditionsrika historia, både vad det gäller material men även historier och mycket mer. Fick även möjlighet att prova vissa grejer!

Rapport natt 2

Vi har inte så mycket att berätta om dag 2, förutom att mysteriet med den försvunna fikan skulle redas ut. Kokgruppen ställdes upp och utfrågning genomfördes. Undersökningen kunde dock snabbt avslutas och förklaringen var att det fanns en annan bevakningsgrupp i området, Denna (inte alls lika motiverad som oss) hade till uppgift att bevaka andra delar av anläggningen. De hade sett en stor kartong med godsaker och kaffe som det stod bevakningsgruppen på och därför helt sonika trott att den var till dem…

Kokgruppen lovade bot och bättring och vi kan lugnt säga att de levde upp till det! Det var bland annat ostbricka, kex, hembakad kaka, mackor, frukt och framförallt KAFFE.

Nu när ordningen var återställd påbörjades uppdragsnatt nummer 2.

Återigen så kunde ungdomarna tryggt somna strax efter kl 22, i vetskapen att 253:e bevakningskompaniet stod mellan dem och alla typer av yttre hot som någon skulle kunna hitta på.

En av två händelser på natten var att kl 21:00 så lade en charterbåt till vid kajen och Rikshemvärnschefen med kollegor från Finland, Norge och Danmark anlände till HvSS. De eskorterades snabbt upp till sin förläggning utan några incidenter under våra vakande blickar.

Händelse 2 natt 2 var mindre trevlig men genom ett rådigt ingripande av både den skadade själv, vakthavande befäl och även vår egen sjukvårdspersonal, så det slutade bra. Händelsen var att en av ledarna från en av tävlingsgrupperna råkade av misstag lägga armen runt kaminröret. Effekten av detta kan ni alla själva räkna ut, men som sagt allt gick bra och inga men bör bestå. Förutom en väldigt sårad självkänsla hos den skadade.

Efter avslutad nattjänstgöring gjorde vårdades och återlämnadesmaterielen. Vi fick med beröm godkänt av vakthavande befäl och vi kunde med en stor tillfredsställelse återgå till det civila livet och en väntande säng.

// Nattpatrullen

Publicerad: 2018-08-19, 253:e kompaniet
Uppdaterad*: 2018-11-22

2018-10-22

Krigsförbandsövning hösten 2018

Läs artikeln

2018-08-19

253:e löste bevakningen under Rikshemvärnschefens ungdomstävlingar

Läs artikeln

2018-05-29

Funktionärer på Veterandagen

Läs artikeln

2018-03-13

Kompanirådet diskuterar utmärkelser

Läs artikeln

2018-02-06

Nytt uniformstecken till veteranerna

Läs artikeln

2016-06-08

Huddinge kompanis krigsförbandsövning 2016

Läs artikeln

2016-04-04

Utbildning i medinflytande inom Hemvärnet

Läs artikeln

2016-03-20

Huddinge hemvärnskompani i möte med kommunledningen.

Läs artikeln

2016-03-17

Kompetensskutning 2016

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan