Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 253:e kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 253:e kompaniet

Funktionärer på Veterandagen

Huddinge bevakningskompani (tillika 253:e hemvärnskompaniet) fick det hedrande uppdraget att stötta Veterandagen med personal som funktionärer under Veterandagen. Uppgifterna bestod i allt från att hjälpa VIP-personal hitta rätt, bistå besökare med information och vatten, vissa säkerhetsfunktioner, utföra ärendet och bistå med muskelkraft där det behövdes.

Under arbetet fanns många tillfällen att slita tungt under förberedelserna och träffa kända politiker, militärer och kungligheter. En av uppgifterna var att bistå vid flagghissningen på morgonen och under dagen var det många besökare som behövde hjälp med vatten i den tryckande hettan, och flera äldre veteraner behövde även hjälp att ta sig fram. En omväxlande och rolig dag helt enkelt.

Tillställningen

Veterandagen består av flera delar. Kärnan i tillställningen är ceremonin med kransnedläggning, musik, tal och medaljutdelning. Bland annat hölls tal av överbefälhavaren, kungen och försvarsministern. Man delade även ut några av Försvarsmaktens finaste medaljer, bland annat för livräddande insatser.

Utöver ceremonin fanns en utställning där Försvarsmakten, Tull, Polis och frivilliga försvarsorganisationer visade upp sig. Detta kompletterades av en del event under dagen, som uppvisningar, fallskärmshoppning och militärmusik. Det fanns även ett restaurangtält som besökare kunde besöka och på kvällen lyssna till uppträdande från fältartister.

?

Veterandagen

Veterandagen firas varje år den 29:e maj för att hedra de som aktivt deltar eller tidigare deltagit i nationella eller internationella militära eller civila humanitära operationer och att högtidlighålla minnet av stupade och omkomna, som arrangeras vid Veteranminnesmärket och FN-monumentet i närheten av Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm.

Veterandagen firas den 29:e maj eftersom Förenta Nationerna (FN) eftersom det är Internationella fredssoldatdagen (UN Peacekeepers Day), som i sin tur sammanfaller med årsdagen för grundandet av United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO) som iakttog vapenvilan efter 1948 års arabisk-israeliska krig, och som var FN:s första fredsbevarande uppdrag. Veterandagen instiftades 2010 i Sverige och har sedan 2012 statsceremoniell status i Sverige. Sedan 2018 är Veterandagen allmän flaggdag.

Publicerad: 2018-05-29, 253:e kompaniet
Uppdaterad*: 2018-10-27

2018-10-22

Krigsförbandsövning hösten 2018

Läs artikeln

2018-08-19

253:e löste bevakningen under Rikshemvärnschefens ungdomstävlingar

Läs artikeln

2018-05-29

Funktionärer på Veterandagen

Läs artikeln

2018-03-13

Kompanirådet diskuterar utmärkelser

Läs artikeln

2018-02-06

Nytt uniformstecken till veteranerna

Läs artikeln

2016-06-08

Huddinge kompanis krigsförbandsövning 2016

Läs artikeln

2016-04-04

Utbildning i medinflytande inom Hemvärnet

Läs artikeln

2016-03-20

Huddinge hemvärnskompani i möte med kommunledningen.

Läs artikeln

2016-03-17

Kompetensskutning 2016

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan