Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 252:a kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 252:a kompaniet

Visar nyheter från 29 september 2021 och bakåt.

Klicka här för att se de mest aktuella nyheterna.

En annorlunda SÖF

Kompaniet har genomfört en SÖF - Särskild Övning Förband - som normalt sett pågår fyra dagar. Denna gång under en enda lång dag.

Stort antal övningsstationer

På grund av rådande omständigheter med Corona så genomfördes årets SÖF på ett annorlunda sätt. Istället för en, för de flesta, fyra dagars övning, så genomfördes en dag med ett stort antal stationer runt om det för Livgardister så välkända Tranbygge. Tanken var att gå igenom och friska upp ett antal olika kompetenser som vi som hemvärnssoldater besitter. För många var det extra roligt att träffa gamla bekanta, och välkända, instruktörer vid stationerna.

Tourniquet och dueller

Dagen började rejält tidigt på morgonen med uppställning på Livgardets parkering, något som bataljonerna i och runt Stockholm är vana vid. Därefter bussades vi mot Tranbygge och de första stationerna för dagen. Här delades vi upp gruppvis och fördelades sedan på olika uppgifter - Hur snabbt kan du sätta en tourniquet på dig själv vid allvarlig skada? Vilken gemensam sjukvårdsutrustning har varje grupp med sig och hur snabbt får ni ihop en bår? 

Sjukvårdsgenomgången genomfördes invid PF-banan (personlig färdighet) där grupperna även fick öva skarpt på duellsituationer med en motståndare (i form av Saabmål). Dubbelskott, dubbelskott!! Och snabbt ska det gå!

Pansarskott och krutstubin

Därefter fortsatte vi, i strålande solsken, till nästa övningsområde där vi drillade pansarskott och samtidigt eldöppnande. Här fick vi även känna på dagens märkligaste övning i att byta veke på en fotogenlampa - något som vissa nog behövde känna på... Slutligen så övade samtliga på att skära till och tända krutstubiner, vilket avslutades med en liten grupptävling. Det viktigaste vi tog med oss från den stationen var att alltid ha flera tändstickor nära till hands (i munnen?) och att en frisk krutstubin brinner med halv meter per minut.

Tårgas och larmminor

Sista stoppet på dagen var också ganska blandad. Gruppvis så gick vi bland annat igenom larmmina 2 och fick öva på att göra beräkningar på hur stor mängd sprängdeg som behövs för att spränga olika material. En bit därifrån fick vi även göra tillpassning och täthetstest av skyddsmaskerna i tårgas. Sista stationen bestod av skarpskjutning mot mål där soldaten skulle byta mellan olika positioner.

Avtackning av kompanichef

Innan dagen var över så samlades hela kompaniet på Livgardets parkeringsplats igen. Här genomfördes en avtackning för vår kompanichef, Hans Engström, som avgår som chef för 252.insatskompaniet vid årsskiftet för att tillträda som stabschef 25.hemvärnsbataljonen.

Sammantaget var det en dag med stor variation och bra genomgångar av duktiga och mycket erfarna instruktörer, en del från andra hemvärnsförband. Vi på 252.insatskompani tackar för detta och framförallt tackar vi för vår kompanichefs utomordentliga insats under dessa år och lycka till i den nya rollen!

Publicerad: 2020-10-02, 252:a kompaniet
Uppdaterad*: 2020-10-09

2021-06-06

Nationaldagen i Södertälje

Läs artikeln

2020-10-02

En annorlunda SÖF

Läs artikeln

2020-09-12

Verksamheten igång igen

Läs artikeln

2020-03-22

Nostalgi med k-pist m/45

Läs artikeln

2019-09-24

SÖF 2019 genomförd

Läs artikeln

2019-04-25

Årets KFÖ genomförd

Läs artikeln

2018-10-28

Telge kompani får en egen yrkesinformatör

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan