Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 261:a kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 261:a kompaniet

SiB övning

I slutet av februari genomförde instruktörer ur kompaniet en övning i SIB - strid i bebyggelse.  Ca 35 soldater och gruppbefäl från 261a och 262a kompaniet övade på tre täter. En tät övade främst grunder i form av framryckning längs gata, korsningsförfarande, sammanstöt framifrån respektive från sida samt åtgärder vid skada. En lite mer erfaren tät övade bla genomsök och rensning av rum. Samtliga soldater fick dessutom chansen att prova på repellering i höghuset.

Dagen avslutades med en stegring där dom tidigare momenten vävdes ihop till ett större moment där den sammansatta plutonen skulle framrycka längs med gatorna mot anfallsmålet för att sedan ta det enligt konstens alla regler med understödsgrupp, inbrytningsgrupp och anfallsgrupper osv.

Dagen flöt på bra och tiden gick snabbt. Soldaterna tog in informationen bra och även dom som hade ingen eller liten erfarenhet av strid i bebyggelse sedan tidigare blev snabbt varma i kläderna och greppade kommandon och utföranden.

SIB är en del av konceptet MOUT (Militära Operationer i Urbaniserad Terräng) och är nog det mest avancerade vårt förband kan göra. Det ställer höga krav på enskild soldat men också på chefer som ska leda och fatta snabba beslut i en ofta kaotisk miljö. Striden bedrivs i 360 grader där motståndaren kan befinna sig där man minst anar det; på markplan, på hustak och under gatan. Striden bedrivs också på extremt korta avstånd och under svåra förhållanden gällande tex sikt och terräng vilket gör den både fysiskt och psykiskt påfrestande.

Övningen var förutom att öka lägstanivån för förbandet även en förövning inför vårens KFÖ. Tanken är att vi sedan ska bygga på momenten och stegra svårighetsgraden ytterligare nästkommande övningar.

 

Understödsgruppen är understödsberedda på taket till en angränsande byggnad. Understödet kan med fördel förbekämpa anfallsmålet med tex spränggranater från granatgevären.

Foto: J Pettersson.

 

Tagande av byggnadens livlina, i detta fall trapphuset. Det är viktigt att vi behärskar livlinan för att ha full rörelsefrihet inne i byggnaden.

Foto: A Maurel.

Genomsöket har övergått till rensning då motståndaren befinner sig i byggnaden. Vid rensning används om möjligt handgranater och soldaterna kan tex skjuta mot misstänkta punkter i rummet.

Foto: A Maurel.

"Jag kastar, jag rensar!" Ettan tar täten och strax efter handgranaten detonerar gå ettan in med tvåan tätt bakom.

Foto: J Pettersson.

En soldat tar farlig riktning. Alla ställen där en motståndare kan ta sig in och påverka vår egen personal ska anses som farliga och bevakas. Det ställer stora krav på enskild soldat att på eget initiativ ta farlig riktning och hålla den tills gruppchefen ger en ny order.

Foto: J Pettersson.

 

Text: Fk Maurel, stf plutch 261 IK Barkarby

Publicerad: 2019-06-16, 261:a kompaniet
Uppdaterad*: 2019-06-16

2019-06-16

SiB övning

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan