Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 29:e hemvärnsbataljonen/ Södertörnsbataljon

Klicka här för att läsa mer om 29:e hemvärnsbataljonen/ Södertörnsbataljon

Ett gott samarbete mellan bataljoner på Stockholmsmässan

Yrkesinformatörer från Södertörnsgruppen och Livgardesgruppen arbetade tillsammans på fitnessfestivalen som ägde rum på stockholmsmässan 25-27 november. En intensiv och rolig helg med många nyfikna, glada och trevliga människor. Intresset för träning var givetvis en gemensam nämnare på denna festival, därmed också tävlingsandan för att prestera bäst i Försvarsmaktens multitest.

Mer än att bara jobba tillsammans

Samarbetet mellan Södertörnsgruppen och Livgardesgruppen gav mer än att bara få ihop yrkesinformatörer. Det visade på att samarbete mellan bataljoner bildar ett lag där "teamwork", kunskap och kamratskap utvecklas. Detta från samverkan mellan utbildningsgruppernas ansvariga, till samverkan yrskesinformatörerna emellan. Tillsammans så bildade yrkesinformatörerna en väldigt bred kunskap inom områden gällande befattningar, erfarenheter och personlig utbildningsbakgrund.

Stort intresse hos både festivalbesökare och andra utställare

Trycket var hårt redan från dag ett i Försvarsmaktens monter. Att vi hade en stor monter och mycket personal var inte bara tacksamt i syfte kring arbetsbelastning, utan även (och framförallt) för nyfikna besökare som snabbt fick uppmärksamhet av en yrkesinformatör som kunde besvara frågor och visa tillgänglighet.

Redan första dagen tog broschyrerna om Military Weekend slut, då detta är ett bra tillfälle att få testa på det militära livet under en helg. Det kan vara en djungel att ta sig in i Försvarsmakten och det är därför vi finns, för att svara på frågor.

Andra utställare visade stort intresse i att Försvarsmakten fanns på plats, vilket även resulterade sig i att de utställare som hade träningsredskap ville att jag (jag kan inte tala för de andra i detta fall) skulle träna lite på min lediga tid, vilket gav mig en helg av en del fysisk aktivitet.

multitest

Vi hade 3 av 5 delar som utgör Försvarsmaktens multitest: situps, armhävningar och rygghäng. Dessa skapade stor tävlingsanda och en del visade, minst sagt, fantastiskt bra resultat som till och med drog publik till montern. Under lördagen så var det en duell mellan en kille och tjej som var tvugna att avbryta vid 1300 situps då mässan stängde. Vi som jobbade blev, inte så konstigt, helt tagna av detta.

Dagen efter slogs detta rekord av Anton, 15 år, som gjorde 1700 situps i en följd! Ja, ettusensjuhundra situps!

Multitestet skapade enormt stort intresse och många ville testa på den mångsidiga uthålligheten. Istället för att lyfta vikter på ett eller annat sätt så handlade detta om träning med sin egen kropp. Personalen hade inte enbart den militära uniformen, en del hade Försvarsmaktens profilträningströja.

Vi hade vår Cecilia Sjöholm som är flerfaldig VM-medaljör i marin 5 kamp och höll en föreläsning om detta, samt Anneli Alanko som stod för peppning i multitesterna och svarade på frågor kring träning.

Alanko sysslar med OCR (Obstacle course race), som är en hinderbana. Detta är enormt extremt och jag citerar nedan början och slutet av hennes beskrivning.

"OCR är en fantastisk sport som egentligen passar de flesta, bara man tar det utifrån sina egna förutsättningar och det är en sport som växer lavinartat. Förra året var det 7 miljoner utövare i hela världen och i Sverige har ungefär 1.5 miljoner sprungit något hinderbanelopp"

"Nu har jag kommit till en nivå där jag behöver mer utmaningar och kommer därfär satsa på lite tuffare och längre race under 2017 och delta på en del
Obstacle Cource Challenge där arrangörernas främsta mål är att bryta ned deltagarna både fysiskt och psykiskt så man inte tar sig i mål. Ett OCC pågår vanligtvis i 24-36 timmar och deltagarna får bära med sig allt dom behöver för att klara sig under den här tiden inklusive en packlista som arragörenda delar ut".
 

Ett fortsatt samarbete

Att ett fortsatt gott samarbete mellan Livgadesgruppen och Södertörnsgruppen kommer fortskrida finns det ingen tvekan om. Jag har själv fått mail från båda parter som bekräftar det goda samarbetet och att detta bara är en början.

Bataljonerna kan lära av varandra, vilket detta samarbete gett bevis på.

 

God jul och Gott nytt år önskar vi dig!

Av: Fritzell, Dennis <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2016-12-29

2019-11-28

Ledningsträningsövning i mellersta militärregionen (MRM)

Läs artikeln

2016-11-28

Ett gott samarbete mellan bataljoner på Stockholmsmässan

Läs artikeln

2016-10-19

21 nya yrkesinformatörer

Läs artikeln

2016-08-28

Instruktörer ur 296:e CBRN-plutonen bedrev under lördagen utbildning för ett av bataljonens insatskompanier

Läs artikeln

2016-07-15

"CBRN Södertörn" lämnar snart Sverige för att delta i Nijmegenmarschen i Holland

Läs artikeln

2016-06-06

Årets SÖF (Särskild Övning Förband) för Sveriges CBRN-plutoner

Läs artikeln

2016-04-09

Sex nya underrättelsefotografer i bataljonen

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan