Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från Rikshemvärnsrådet

Klicka här för att läsa mer om Rikshemvärnsrådet

Lär känna Rikshemvärnsrådets ledamöter

Vilka är personerna bakom Rikshemvärnsrådet, varför är de med i Hemvärnet och varför engagerar de sig i arbetet för medinflytandet? Rikshemvärnsrådets ledamöter svarar på frågor för att du ska lära känna dem lite bättre!

 

Kjell Berggren

57 år
13 hv.bat 136 bevakningskompani
Kompanichef
17 år i Hemvärnet
Jag är med i Hemvärnet för att: Kompisar ville att jag skulle gå med
Mitt bästa hemvärnsminne: Jag bad om några soldater en nyårsaftonskväll för ett eftersök på nyårsdagen klockan 09.00. Till min förvåning stod det 30 stycken soldater uppställda.
Jag är med i Rikshemvärnsrådet för: Jag har alltid trott på medinflytandets kraft.
Jag brinner för: Den enskilde soldatens bästa, utan motiverade soldater vinner vi inga slag.
Tre ord som beskriver mig: Tålig, nyfiken, trygg

 

Kristina Ahnlund Ulvcrona

47 år
I19, 13 Bataljonen Västerbotten
Sjukvårdsbefäl i Bataljonsstab
Gick utbildning till sjukvårdare 1987 på Fårö. Fast då hette det Hemvärnssamarit.
Jag gick med i Hemvärnet för att: Mamma och Pappa var båda aktiva inom Hv och jag läste en artikel i tidningen Hemvärnet om att det behövdes sjukvårdare. Man fick en omfattande utbildning och man kunde söka och gå kursen på Fårö. Det lät otroligt spännande och jag anmälde mig och belv antagen. Det har jag aldrig ångrat, men däremot haft otroligt mycket att tacka för! Jag är glad att jag såg möjligheten och att jag tog den!
Mitt bästa Hemvärnsminnen: Svårt att säga, det är så mycket. Jag har lärt känna människor jag antagligen aldrig skulle ha träffat om jag inte varit en del av Hemvärnet. Så många roliga övningar! Gemenskapen och insikten hur mycket vi klarar tillsammans är en härlig känsla! Insikten av att man gör skillnad och att man bidrar med en insats som har betydlese är viktig. Jag tycker att vi många gånger är bättre inom den gröna sidan på att se varandras potential och förmåga till problemlösning. Jag har lärt mig mycket inom det militära som jag haft nytta av i mitt civila liv!
Jag är med i Rikshemvärnsrådet för: Det är en stor ära att få förtroendet att bli invald och jag ska förvalta det förtroendet på bästa sätt genom att vara en god förebild och bidra med det jag är bra på.
Jag brinner för: Jag vill arbeta för att sjukvården skall få en bättre förankring i verksamheten. Det har blivit bättre, men det finns fortfarande mer att göra! Alla vill att sjukvården ska fungera när det behövs, och då måste man ge ge resurser för att kunna öva olika moment.
Tre ord som beskriver mig: Positiv Energi, Drivande,

 

Jassin Nasr

36 år
K3/19 HvBat, 191 Hvinsatskompani
Kompanichef
10 år i Hemvärnet
Jag är med i Hemvärnet för att: Några år efter värnplikten saknade jag det militära sammanhanget och ville engagera mig. Jag har varit kvar sedan dess.
Mitt bästa hemvärnsminne: Joint Challange 13. Att delta i en så kvalificerad övning med störa/försvara-uppgifter är något men inte glömmer.
Jag är med i Riskhemvärnsrådet för: Jag vill göra en insats för Hemvärnet och tror att jag kan förbättra verksamheten både vid mitt hemmaförband och riksnivå genom mitt engagemang. 
Jag brinner för: Den likvärdiga tillämpningen av regler och rutiner på utbildningsgruppsnivå i hela riket.
Tre ord som beskriver mig: Nyfiken, resonerande, lösningsfokuserad.

 

Mats Thorstensson

47 år
251. IK svartlösa
Strid/samverkan
26 år i Hemvärnet+ 4 år som ungdom.
Jag gick med i Hemvärnet för att: Min far var hemvärnsman och jag började som FBU-ungdom vid 15 års ålder. Efter värnplikt kändes det naturligt att gå med i hemvärnet för att kunna mixa det civila och militära livet. Beslutet har jag inte ångrat då Hemvärnet har gett mig bra kamrater och utmaningar. Inom Hemvärnet har jag kunnat utveckla mig som chef och instruktör.
Mitt bästa hemvärnsminne: En övning på HVss där jag var gruppchef. Vi var fyra skyttegrupper som skulle framrycka ca 3 km längst en given kurs genom skogen för att sammanstråla på en gemensam plats.Kursen var uttagen med försvarets kompass med 6300 streck. Gruppcheferna hade egna kompasser med sig. En hade med sig en civil kompass med 360 grader. Den andra gruppchefen hade en kompass med 400 grader. De övriga två grupperna hade försvarets kompass. Det blev lite tokigt kan man säga. 
Jag är med i Rikshemvärnrådet för: Sex år sedan hade jag ingen aning om hur medinflytandet fungerade. Jag var på mitt första ting 2011 i Södertälje och där vaknade mitt intresse för medinflytandet.
Jag brinner för: Under min tid skall jag försöka lyfta fram hur medinflytandet fungerar och förhoppningsvis kunna lyfta intresset för detta på soldatnivå..
Varför, Jag hör många gånger att soldater är missnöjda med något. Men knorret stannar på soldatnivån eftersom många inte vet hur eller att de kan gå vidare med sin fråga.
Jag tror på att vara aktiv och vara informativ om hur medinflytandet fungerar i alla nivåer från pluton, kompani, bataljon och Hemvärnsråd. 
Tre ord som beskriver mig: Engagerad Positiv Skojfrisk

 

Carl Ringberger

26 år
234 Svea HvUnd kompani
Soldat
6 år i Hemvärnet
Jag gick med i Hemvärnet för att: fortsätta mitt militära engagemang, även under studietiden. Även för att träffa personer som jag annars inte skulle lära känna, utöka mitt sociala nätverk.
Alternativet hade vart tidvis tjänstgöring inom försvarsmakten. Men de få gånger som de träffades kunde inte mäta sig mot den kontinuerliga kontakten med mina kamrater i hemvärnet.
Mitt bästa hemvärnsminne:Jag har väldigt många bra hemvärnsminnen så jag kan inte bara välja ett. Alla är lika bra på olika sätt!. Men de allra flesta har varit tillsammans med min grupp där vi både stött på hårt väder och vackra dagar. När man känt att allting vi övat tillsammans bara sker utan direkt ledning eller ifrågasättning och självklart de gånger vi träffats utanför den gröna tjänsten.
Jag är med i Rikshemvärnsrådet för: dels av ett eget intresse för utveckling av verksamheten men också för att jag kände att det behövs någon som ställer frågan varför. Jag har ingen erfarenhet från denna typ av möten och frågor som vi diskuterar, förutom den tiden jag har haft i RhvR.
Jag brinner för frågan: Jag brinner för hemvärnet i största allmännhet. Att visa vilka vi är och vad vi kan åstadkomma. Förklara för de som har en annan bild än den som jag har fått under mina år i hemvärnet.
Tre ord som beskriver mig: Framåt, Frågvis och Handfast

 

Carina Blomqvist Liljegren

54 år
P4
Fältpastor
32 år i Hemvärnet
Jag gick med i Hemvärnet för att: i fredstid vara ett stöd till samhället samt vid ett eventuellt väpnat angrepp kunna göra en insats på det lokala planet. 
Mitt bästa hemvärnsminne: När en hemvärnssoldat tillverkade ett halsband med ett kors till mig.
Jag är med i Rikshemvärnrådet för: Jag vill ha möjligt att påverka hemvärnets verksamhet och utveckling.
Jag brinner för: Medinflytande, för att kunna öka delaktigheten och motivationen hos hemvärnssoldaterna i frågor rörande medinflytande.
Tre ord som beskriver mig: Uthållig, ambitiös och föreningsmänniska.

 

Jan Andersson

50 år
443 Hvbevkomp
C stab/trto
28 år i Hemvärnet
Jag gick med i Hemvärnet för att: göra en insats för Sveriges försvar, militärt intresse, friluftsliv, kamratskap, personlig utveckling,  föreningsmänniska
Mitt bästa hemvärnsminne: När Hemvärnet i Borås 1999 i egen regi genomförde en samövning med ett danskt Hjemmevaernskompani i Borås.
Jag är med i Rikshemvärnsrådet för: Vill påverka och vara med att utveckla Hemvärnet
Jag brinner för: Personalförsörjningen/rekryteringen i framtiden. Det är Hemvärnets ödesfråga.
Tre ord som beskriver mig: Engagerad - drivande – intresserad

 

Anders Wigelsbo

40 år
221 Hvinsatskompani
Gruppchef
16-17 år i Hemvärnet
Jag gick med i Hemvärnet för att: Allmänt försvarsintresse, samt en vilja att göra en insats. Även kamratskapen var en viktig orsak.
Mina bästa hemvärnsminnen: Övningen Combined Challange 2006, Rikshemvärnschefens insatsövning på Gotland 2009 och skogsbranden i min hemkommun Sala men det är också det värsta minnet.
Jag är med i Rikshemvärnsrådet för: Jag har alltid engagerat mig och velat förändra och utveckla. I Rikshemvärnsrådet vill jag föra fram gruppchefsperspektivet, men jag hoppas också kunna förmedla och förklara beslut och diskussioner ut i organisationen.
Jag brinner för: Att fortsätta utveckla Hemvärnets förmåga. Hemvärnet är otroligt viktigt, inte bara för landets försvarsförmåga, utan även för försvarets folkförankring. Utan folkförankring ingen försvarsförmåga!
Tre ord som beskriver mig: Engagerad, verbal, social.

 

Torgny Persson

66 år
35 Hv.Bat
Stf kompanichef
Sedan 1978 i Hemvärnet
Jag är med i Hemvärnet för att: Det kändes bra för mig.
Mitt bästa hemvärnsminne: Rikshemvärnschefens besök på vår hemmaplan.
Jag är med i Rikshemvärnsrådet för att: Kunna påverka rörelsen.
Jag brinner för: Medbestämmande.
Tre ord som beskriver mig: Drivande, Värnar, Medinflytande vän.

 

Richard Wachtmeister

50 år
361 HVinsats
kompanichef
ca 17 år i Hemvärnet + 5 år som ungdom
Jag gick med i Hemvärnet på grund av: Intresse
Jag är med i Rikshemvärnsrådet för: Vill göra skillnad till det bättre
Jag brinner för: Att systemet är tydligt. Det skall vara samma villkor och regler i hela landet. Idag kan det bero på vilken OrgE eller utbildningsgrupp grupp man lyder under vad som gäller.
Tre ord som beskriver mig: lyssnar, tänker, talar

 

Tomas Sjödelius 

56 år
274 bevakningskompaniet (Livkompaniet)
Kompanichef
15 år i Hemvärnet
Jag är med i Hemvärnet för att: Jag värnar om försvar och den sociala samvaron.
Mitt bästa hemvärnsminne: När jag såg glädjen och stoltheten hos mina soldater när vi på en KFÖ löst vår uppgift långt över allas förväntan.
Jag är med i Rikshemvärnsrådet för att: Förhoppningsvis vara del i Hemvärnets fortsatta positiva utveckling och för att lära mig från andra.
Jag brinner för: Likabehandling, det ska inte vara skillnad på var i landet du tjänstgör.
Tre ord som beskriver mig: Lugn, lyssnande, rättvis.

 

Thomas Haglund

26 år
17.e hemvärnsbataljon (Dalabataljonen) Dalregementsgruppen, 175:e musikkåren. 
Ingen befattning just nu. 
8 år i Hemvärnet
Jag gick med i Hemvärnet för att: I Hemvärnsmusiken så är Hemvärnets musikkårer en bra plattform för att utvecklas på sitt instrument. Jag testade på och tyckte det gav mig utmaningar och det visade sig även ge gott kamratskap och lärande för livet! 
Mitt bästa hemvärnsminne: Spela konsert på Skeppsholmen under kronprinsessan Victoria och Daniel Westlings bröllop, samtidigt som de passerar med båt och vinkar.
Jag är med i Rikshemvärnsrådet för att: Jag blev vald som Hemvärnsmusikens representant under Musikstämman.
Jag brinner för: Medinflytande i utbildning. (Egentligen två frågor, men jag tycker de hör samman). Är du med i hemvärnet så anser jag att du ska få möjlighet till en god utbildning med bra kvalité, inspirerande och motiverande instruktörer/lärare. Och du ska kunna vara med och påverka, samt "lära för livet".
Tre ord som beskriver mig: Ärlig,trogen, snäll.

 

Lars Olsson

55 år
Södra Skånska regementet P7 46. Södra Skånska bataljonen
Bataljonschef
Med ungdomsåren så är det 37 år och som Hemvärnssoldat/-befäl 34 år.
Jag gick med i Hemvärnet för att: Från början var det mitt stora historieintresse som fick mig att engagera mig i Hemvärnet sedan övergick intresset av människor, ledarskapet och det engagerande kamratskapet.
Mitt Bästa Hemvärnsminne: Som bataljonschef för två bataljoner som genomförde en resa till och genomförde en projektKFÖ i Skåne 2009. Se människor blomma upp och utvecklas var en fantastisk känsla. Se sig omkring och tänka wow är jag delaktig till att skapat denna bataljon och projektKFÖ. Mäktig känsla.
Jag är med i Rikshemvärnrådet för: Jag vill ge tillbaka till Hemvärnsrörelsen 34 - 37 år av erfarenhet, upplevelser, kamratskap, nätverk osv.
Jag brinner för: Medinflytandet! - En naturlig del av ledarskapet och en stolt del av Hemvärnsrörelsens historiska arv. Det behövs lyhördhet och kreativt tänkande utanför "chain of command" för engagemang och utveckling.
Tre ord som beskriver mig: Mitt stjärntecken våg, lugn, engagerad. Det blev tre eller sex ord beroende på hur man räknar.

Paula Holmqvist

52 år
Riksdagsledamot
Jag är med i Rikshemvärnrådet för: Utsedd av Regeringen efter önskemål om att bli nominerad.
Jag brinner för: Medinflytande, vilket innebär engagemang och viljan att bridra.
Tre ord som beskriver mig: Engagerad, positiv och ärlig.

Publicerad: 2016-03-01, Rikshemvärnsrådet
Uppdaterad*: 2016-09-05

2021-08-08

Operation soldatvärde 2021

Läs artikeln

2021-04-15

Nytt Rikshemvärnsråd 2021-2023

Läs artikeln

2021-03-12

Ny blankett för att nominera till utmärkelser

Läs artikeln

2021-02-16

Blankett för motioner till Rikshemvärnstinget

Läs artikeln

2019-05-06

Operation Soldatvärde - bygg det vassaste laget!

Läs artikeln

2018-06-20

Nu finns protokollet från tinget 2017 utlagt

Läs artikeln

2018-01-31

Rikshemvärnsrådets uttalande om trakasserier i Hemvärnet

Läs artikeln

2017-10-12

Tingshandlingar 2017

Läs artikeln

2017-06-16

Inkomna motioner till Rikshemvärnstinget 2017

Läs artikeln

2016-10-03

Hemvarnet.se på Instagram

Läs artikeln

2016-09-05

Utbildningsgrupp- och bataljonchefsmöte 2016

Läs artikeln

2016-06-17

Nominera någon till medalj

Läs artikeln

2016-05-23

Motionsarbete

Läs artikeln

2016-03-01

Lär känna Rikshemvärnsrådets ledamöter

Läs artikeln

2016-01-27

Så beslutade tinget 2015

Läs artikeln

2015-11-10

Rikshemvärnsråd 2015-2017

Läs artikeln

2015-11-06

Upptakt för Rikshemvärnstinget 2015

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan