Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från Hemvärnets Stridsskola

Klicka här för att läsa mer om Hemvärnets Stridsskola

Hemvärnets stridsdagar vid HvSS. Del 2 av 2

I lördags var det dags för den andra delen av Hemvärnets stridsdagar. Syftet med stridsdagarna är att skapa en gemensam syn kring Hemvärnets utveckling mot 2030 och vägen framåt. Under fredagskvällen anlände Hemvärnets frivilliga chefer till HvSS, redo inför två fullspäckade dagar.

Under helgen välkomnades krigsförbandschefer inom Hemvärnet att diskutera hur vi tillsammans ska uppnå målbilden till 2025 och 2030 med krigsförbandet i fokus. Diskussionsämnen som skulle avhandlades under dagarna berörde bland annat införande och implementering av ny materiel, utmaningar i uppdraget att nå målbilden 2030 och hur stridskraften Hemvärnet kan stödja den frivillige krigsförbandschefen.

- Jag ser fram emot konstruktiva och trevliga dagar, sa Rikshemvärnschefen generalmajor Stefan Sandborg vid välkomstceremonin som genomfördes under lördagsmorgonen.

Precis som vid välkomstceremonin under torsdagen genomfördes fanparad, ledd av HvSS skolförvaltare Kenneth Johansson. Hemvärnets Musikkår Östergötland var även på plats för att återigen framföra ”Hemvärnsparad”. En sammansättning av flera marscher från Militärregionerna (MR), HvSS och Hemvärnet, arrangerat av dirigent Jerker Johansson. ”Hemvärnsparad” spelades upp för första gången under torsdagens välkomstceremoni då Rikshemvärnschefen öppnade stridsdagarna.

Därefter introducerade HvSS skolchef överstelöjtnant Per Magnus Nilsson deltagarna för helgens program och upplägg. Efter det delades deltagarna upp i fyra täter efter de fyra militärregionerna inför kommande seminarium under för- och eftermiddagen. Syftet med seminariet var att ge krigsförbandscheferna möjlighet att tillsammans med cheferna för respektive MR diskutera hur vi ska nå målbilden för 2030. Senare under eftermiddagen sammanslöt deltagarna för gemensam redovisning och diskussion.

- De här diskussionerna är ett sätt att berika varandra och på så sätt, sa Rikshemvärnschef generalmajor Stefan Sandborg.

Eric Holmberg är bataljonchef vid 27. Hemvärnsbataljonen och är positiv till diskussionerna som fördes mellan krigsförbandscheferna.

- Det största värdet ligger i det personliga mötet, diskussionerna bli bättre och alla har större möjlighet att komma till tals, säger Eric Holmberg.

Efter den gemensamma diskussionen höll chefen INSATS generallöjtnant Michael Claesson en genomgång om sin syn på omvärldsläget och den förändrade hotbilden mot Sverige. Chefen INSATS lyfte särskilt fram betydelsen av Hemvärnets roll i det aktiva försvaret här och nu. Han belyste även vikten av Hemvärnets fortsatta utveckling, till exempel tillförseln av ny materiel som ger en ökad operativ effekt.

- Vi har en jättebra gemensam bild inom MR. Generalens målbild är så pass tydlig att den skapar tydliga förutsättningar. säger Eric Holmberg, bataljonchef vid 27. Hemvärnsbataljonen. 

Eftermiddagen rundades av med att deltagarna samlades inför en gemensam middag som efterföljdes av mingel på mässen. Efter att mörkret infallit över HvSS senare under kvällen framförde Hemvärnets musikkår Östergötland Arméns stora tapto. Taptot framfördes i ljuset av tända marschaller inför deltagarna som samlats utanför slottet.

Under söndagsförmiddagen genomfördes en förevisning för förbandscheferna av ny materiel som kommer tillföras Hemvärnet, till exempel marksensorer och Remotely Piloted Aerial System (RPAS). Förevisningen syftar till att visa på den ökade effekten som de nya systemen möjliggör.

- Jag känner att jag är fylld av energi. Det är mycket att ta tag i min roll som bataljonchef och jag känner mig hoppfull inför den nya materiel som kommer tillföra Hemvärnet, säger Eric Holmberg.
Efter att deltagarna återsamlats tackade Rikshemvärnschefen alla deltagare för ett fantastiskt engagemang under stridsdagarna och avslutade därmed Hemvärnets stridsdagar 2021.

 

Missa inte den första delen i artikelserien om Hemvärnets stridsdagar vid HvSS. Du hittar den här.

 

Bild 1: Kapten Anders Larsson i samband med förevisningen.
Bild 2: Seminariediskussion.
Publicerad: 2021-11-08, Hemvärnets Stridsskola
Uppdaterad*: 2021-11-08

2021-11-18

På bron med Hemvärnet och Sjöfartsverket

Läs artikeln

2021-11-08

Hemvärnets stridsdagar vid HvSS. Del 2 av 2

Läs artikeln

2021-11-01

Hemvärnets stridsdagar vid HvSS. Del 1 av 2

Läs artikeln

2021-10-29

Utbildningsfältövning i Östersund

Läs artikeln

2021-10-26

Besök från Karlberg i helgen

Läs artikeln

2021-10-21

Attachébesök på HvSS

Läs artikeln

2021-10-15

Ny kurs på HvSS inför 2022

Läs artikeln

2021-10-07

HvSS utbildar vid övning Gränsland

Läs artikeln

2021-10-05

Hemvärnsbataljon i övning vid HvSS

Läs artikeln

2021-10-01

Har du funderat över ditt indirekta ledarskap?

Läs artikeln

2021-09-27

En övning i samverkan

Läs artikeln

2021-09-17

"Hunden kan man sällan lura"

Läs artikeln

2021-09-15

Hemvärns Personnel Recovery Officers-kurs

Läs artikeln

2021-09-13

HvSS kurskatalog 2022

Läs artikeln

2021-09-06

Geltic bear för första gången på distans

Läs artikeln

2021-08-27

Start för Geltic Bear 2021

Läs artikeln

2021-06-30

Sommarhälsning från HvSS

Läs artikeln

2021-06-23

Ny skolchef på HvSS i augusti

Läs artikeln

2021-06-18

Ledarskap och självkännedom

Läs artikeln

2021-06-11

Skyddsvaktsutbildning på HvSS

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan