Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 32:a hemvärnsbataljonen/ Gotlands bataljon

Klicka här för att läsa mer om 32:a hemvärnsbataljonen/ Gotlands bataljon

Gotlänningar deltog i danska Sommertraeffen

En helg under sommaren reste personal ur 32 hemvärnsbataljonen till Danmark, för att delta tävlingen ”Sommertraeff” som går på ön Fyn.
 


Det var lag från Danmark, Tyskland och Gotland som möttes i två olika fälttävlingar som hålls runt samhället Ringe, söder om Odense. Lagen går till fots runt en bana med olika stationer. På de olika stationerna får man nytta av sina soldatkunskaper och även testa sin fysik. Första dagen inleddes med en ”Buddyteam”- tävling där två soldater jobbar tillsammans. Där var 31 lag anmälda varav tre från Gotland.

Uppgifterna bestod bland annat i att den ena lagmedlemmen beskrev en kartbild för sin kamrat, som med hjälp av detta skulle förstå var i terrängen han skulle skjuta. På en annan station var det terränglöpning, med olika hinder som de skulle ta sig över eller under. Svårigheten låg i att båda samtidigt skulle hålla i ett kort rep som höll dem samman. Genomsök av fordon, där ett tjugotal olika militära föremål gömts i en minibuss, var en annan uppgift. Därefter var det precisionskast med handgranater mot olika mål. Med hjälp av kamratens instruktionerskulle ett vapen monteras ihop med förbundna ögon. Likaså skulle ett fingerat minfält forceras så snabbt som möjligt med ögonbindel på. Tur att kompisen stod vid sidan av och dirigerade höger, vänster. När resultaten lästes upp var gotlänningarna fyllda av förväntan. De hade nämligen tagit hem segern i denna tävling förra året. I år hamnade de på en hedrande andraplats och en av vinnarna från i fjol på en fjärdeplats.

 

Efter en natts vila var det dags för grupptävlingen. Fjorton lag med åtta soldater i varje var anmälda. Tävlingen gick ut på att ta sig till fots på en cirka 12 kilometer lång bana, och på den utföra olika uppgifter på ett tiotal stationer. Vid första anhalten skulle en infartspost upprättas och sedan bevakas. Man blev där beskjutna och skulle då agera på rätt sätt, för att få så mycket poäng som möjligt.

På en annan station hade det hänt en olycka. En bil hade kört på en vägbomb och skadade fanns både i och runt bilen. Det var sex personer med varierande typer av skador som skulle tas om hand i rätt ordning. Figuranterna som deltog var mycket naturtroget sminkade. Några hade riktiga amputerade kroppsdelar sedan tidigare, vilket gjorde det mycket realistiskt. Vid nästa moment fick grupperna i uppgift att söka av ett område med en fientlig förläggning. Skottväxling uppstod och de fick ta hand om en fånge. Att beskriva en bil och en person, med hjälp av speciella mallar och sedan rapportera på radio, var ett annat moment.
En naturlig hinderbana skulle gruppen också ta sig igenom. Förutom det jobbiga att det skulle gå fort, var också att ett bilhjul och ett rep skulle tas med på tillbakavägen. Skyttestationen var lite av det annorlunda slaget. Man skulle skjuta genom springor i ett plank på olika höjder. Det var visserligen på kort håll men det handlade om snabbskytte och öppningarna i planket passade inte för lämpliga skjutställningar. Löpning i 1,5 kilometer på bästa tid ingick också i tävlingen. Slutligen skulle en linbana byggas och en docka som låg på en bår, fraktas över ett vattendrag. Först fick deltagarna memorera konstruktionen med hjälp av bilder. Därefter tillsammans montera ihop linbanan och dra båren med dockan över till motsatt sida. Här hade ett av de gotländska lagen den kortaste tiden och var bäst på denna station.


Segrare i grupptävlingen blev ett lag från arméns officersskola i Danmark. De två Gotländska lagen hamnade på åttonde och nionde plats. Tävlingsdagarna avslutades med middag och prisutdelning på söndagskvällen. Under hemresan besökte gotlänningarna Beredskapsmuseet Djuramossa norr om Helsingborg. Det är Sveriges enda museum i en, från andra världskriget bevarad, underjordisk försvarsanläggning.
 

Av: Karin Holmström <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2018-08-17

2021-05-19

Sökinsats på norra Gotland

Läs artikeln

2021-05-02

SÖF med smittskydd

Läs artikeln

2021-02-21

322 kompaniet utmanar!

Läs artikeln

2021-02-19

Kunskapskontroll av nya kockar

Läs artikeln

2021-01-05

Helgövning med 322 kompaniet

Läs artikeln

2020-12-12

Godkända skyddsvakter

Läs artikeln

2020-11-02

Utbildning på kortvågsradio

Läs artikeln

2020-09-10

Uppstart med avstånd

Läs artikeln

2020-06-11

Eftersök med lyckligt slut

Läs artikeln

2020-03-05

Soldaterna repeterade sjukvård

Läs artikeln

2020-02-21

Helgövning med specialister

Läs artikeln

2020-02-11

Gotlänningar i tävlingstagen

Läs artikeln

2019-12-28

Förarutbildning på Bandvagn 206

Läs artikeln

2019-11-30

Övningar med hund

Läs artikeln

2019-09-28

Garnisonens dag firades på Gotland

Läs artikeln

2019-09-16

Befälen samlades på Fårö

Läs artikeln

2019-08-20

Fina placeringar för Gotland i AK4 SM

Läs artikeln

2019-08-15

Gotländska Hemvärnssoldater tävlade i Danmark

Läs artikeln

2019-06-12

Soldatprov i försommarvärme

Läs artikeln

2019-05-30

Uniform på Jobbet-dagen - Gotland

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan