Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 32:a hemvärnsbataljonen/ Gotlands bataljon

Klicka här för att läsa mer om 32:a hemvärnsbataljonen/ Gotlands bataljon

Skarpskytteutbildning

Under våren har nya skarpskyttar utbildats till Gotlands Hemvärnsbataljon.

 
Kursen omfattar 100 timmar och följer kursplan försvarsmaktens Skarp- och Prickskyttar. Den innefattar moment som grundläggande skjutövningar på 100 – 800 meter både mot fasta och rörliga mål, avståndsbedömning, observation samt maskering. Därtill kommer sen detaljer som att bedöma vindens hastighet och riktning, räkna på utetemperatur och ammunitionens temperatur med mera. Det är detaljerna som gör skillnad när det gäller.
En skarpskytts främst uppgift, till skillnad mot en prickskytt, är att tillsammans med sin observatör lösa en uppgift inom ramen för gruppens strid. Prickskytten opererar självständigt och ingår inte i någon specifik grupp. De är en värdefull resurs som rätt utnyttjade ger många fördelar. Deras generellt högre förmåga att fastställa avstånd, rita terrängskisser, observera och identifiera föremål i terrängen samt nedkämpa nyckelpersoner på långa avstånd med stor precision. Bland annat kan nämnas att kravet för godkänt vid bedömning av ett avstånd får felmarginalen inte överstiga 10 %. Under kortare perioder kan skarpskytteparet lösa egna uppgifter som exempelvis observation under direkt ledning från annan än gruppchef.

Kursen har genomförts under fyra långhelger mellan april – juni som är en bra årstid för verksamheten. Man får mycket gratis i naturen som exempelvis stigande temperatur och ökande växtlighet. Det är några avgörande parametrar att ta hänsyn till för skarpskyttarna. Den första delen av kursen genomfördes på skjutbanan och i lektionssalen. Viktigt att lägga rätt grunder och förstå vad som händer under kulans väg från loppet till träff i målet. Varje skott analyseras och dokumenteras av den enskilde med hjälp av kunniga instruktörer. Den senare halva av kursen bedrevs på Tofta skjutfält. Ett måste för att sträcka ut avstånden och spräcka den magiska 1000 meters skjutningen. Övningarna övergick främst från grundövningar till stridsövningar, där det handlar om att bygga ihop alla kunskaperna. Från att gruppera i eldställning, rita terrängskiss och upptäcka ett mål. Därifrån bedöma avstånd, beräkna uppsättning i siktet och känna det perfekta skottet som träffar exakt där det skulle. Till mer fartfyllda moment med pulsskjutning där flera mål skall bekämpas under kort tid från olika eldställningar. Samtidigt skall omgrupperingen ske dolt, vapnet skyddas från stötar och städa respektive eldställning så man inte lämnar onödiga spår. 

Alla skyttar gjorde en enorm prestation under kursen samtliga tillfällen. Det är inte lätt att behålla fokus till 100 % under en hel helg, iförda stridsutrustning liggande mitt i solen på skjutbanan eller skjutfältet då det är dryga 25 grader varmt, i skuggan. Många kunskaper repeterades i att behålla stridsvärdet för att prestera på topp över längre tid. Mellan kurshelgerna löstes diverse hemuppgifter, det gäller att ta vara på utbildningstiden även mellan instruktörsledda lektioner.
Samtliga deltagare klarade examinationerna enligt gällande kravspecifikation och belönades med det åtråvärda utbildningstecknet ”Skarpskyttebågen” som symboliserar en hög grundlagd färdighet, för färdigutbildad blir man aldrig.

Ett stort tack till er som tog er tiden att genomföra utbildningen. Men också till Försvarsmaktens Examinator Mj Lars Näslund samt instruktörerna Mattias Lilja och Niklas Sundin från Blekingegruppen. Utan er hjälp hade det inte varit möjligt att hålla den höga kvalitén på utbildningen över tiden.
Kurschef
Kn Bengt Boman, Utbildningsgrupp Gotland
Uppdaterad*: 2018-06-27

2021-05-19

Sökinsats på norra Gotland

Läs artikeln

2021-05-02

SÖF med smittskydd

Läs artikeln

2021-02-21

322 kompaniet utmanar!

Läs artikeln

2021-02-19

Kunskapskontroll av nya kockar

Läs artikeln

2021-01-05

Helgövning med 322 kompaniet

Läs artikeln

2020-12-12

Godkända skyddsvakter

Läs artikeln

2020-11-02

Utbildning på kortvågsradio

Läs artikeln

2020-09-10

Uppstart med avstånd

Läs artikeln

2020-06-11

Eftersök med lyckligt slut

Läs artikeln

2020-03-05

Soldaterna repeterade sjukvård

Läs artikeln

2020-02-21

Helgövning med specialister

Läs artikeln

2020-02-11

Gotlänningar i tävlingstagen

Läs artikeln

2019-12-28

Förarutbildning på Bandvagn 206

Läs artikeln

2019-11-30

Övningar med hund

Läs artikeln

2019-09-28

Garnisonens dag firades på Gotland

Läs artikeln

2019-09-16

Befälen samlades på Fårö

Läs artikeln

2019-08-20

Fina placeringar för Gotland i AK4 SM

Läs artikeln

2019-08-15

Gotländska Hemvärnssoldater tävlade i Danmark

Läs artikeln

2019-06-12

Soldatprov i försommarvärme

Läs artikeln

2019-05-30

Uniform på Jobbet-dagen - Gotland

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan