Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 32:a hemvärnsbataljonen/ Gotlands bataljon

Klicka här för att läsa mer om 32:a hemvärnsbataljonen/ Gotlands bataljon

Visar nyheter från 9 augusti 2021 och bakåt.

Klicka här för att se de mest aktuella nyheterna.

Historisk invigning på Gotland

Under en högtidlig ceremoni i Visby invigdes det nya regementet P18 på Gotland. En historisk dag, då inget regemente tillkommit i landet på över 70 år.


Riksdagen beslutade redan den 12 december 2017 att Gotlands regemente skulle återupprättas. På nyåret 2018 började det nya regementet P18 så sakta att ta form. Det hade då varit nedlagt sedan maj 2005. Målet är att 2020 skall regementet vara fullt utbyggt och vara ett av Sveriges modernaste förband. Under ceremonin återfick regementet sin fana som Hemvärnets utbildningsgrupp haft sedan nedläggningen. Hemvärnet har under tiden regementet varit nedlagt, hela tiden svarat för den militära närvaron på Gotland.
Efter en gedigen planering var dagen för invigningen inne. Solen sken och en svag vind drog in från havet. Fanvakten övade en sista gång över det kortklippta gräset medan avspärrningsbanden rullades ut enligt en noga utmätt plan. Bilförarna kontrollerade att Sprintarna var rena och fina innan de tidigt åkte mot flygplatsen. Vid skogsbrynet syntes röken och ångan från en kokvagn. Det var kokgruppen som var i full gång med lunchen.

En bil med hästtransport kom sakta rullande och parkerade i skuggan. När man öppnade transporten tittade ett Gutefår ut. Det var regementets maskot, baggen Harald V som skulle göra sin debut under ceremonin. Han har föregåtts av fyra olika Harald sedan 1979. De har bland annat deltagit i 16 högvakter och parader. Gotlands regemente är det enda i Sverige som har ett levande djur som maskot.

Personal ur 32 Hemvärnsbataljonen, från 18 Stridsgruppen samt anställd personal i Försvarsmakten marscherade in och ställde upp i formation. Två av Livgardets hästar reds in och paraderade sedan stiligt invid de uppställda stridsfordonen. En stor buss anlände till platsen och Arméns musikkår kom intågade under storslagen marschmusik. Baggen Harald V leddes in av två kvinnliga soldater och ställde upp invid Stridsgruppen. Solen gassade så det blev varmt för både Harald V under sitt fälttäcke och soldaterna i uniformer.
Alla väntade tåligt på att Kung Carl XVI Gustaf skulle anlända. Så äntligen hördes polisens motorcyklar som körde framför kortegen. Sakta rullade Sprintarna in tillsammans med polisbilar av olika slag och stannade vid sidan av fältet. Kung Carl XVI Gustaf hoppade snabbt ur en av Sprintarna och smälte in i mängden soldater i sin M90 uniform. Stadsminister Stefan Löfven och Försvarsminister Peter Hultqvist följde snabbt efter och intog sina platser i sällskap med Överbefälhavare Micael Bydén och Rikshemvärnschefen Roland Ekenberg. 
 
När musikkårens inmarsch klingat ut, hälsades Kung Carl XVI Gustaf av den uppställda truppen med ” Gud bevare konungen!”. Efter ett kort tal var det dags för överlämnandet av fanan från Gotlandsgruppens fanvakt till det nya Regementet. Samma soldat mottog med stolthet fanan, som han 13 år tidigare lämnat. Flera tal hölls av bland annat Stadsminister Löfven, som framförde hela Sveriges tacksamhet till soldaterna. Ceremonin avslutades med att alla sjöng Kungssången ackompanjerade av musikkåren. Nu kunde alla pusta ut. Baggen Harald V hade skött sig exemplariskt (bara bräkt instämmande vid lämpliga tidpunkter) och belönades nu med vatten och färskt gräs. De inbjudna gästerna drogs sig mot skogsbrynet och skuggan. Ett tält hade rests och där var det dukat till lunchen för ett 70-tal gäster. Delar ur musikkåren spelade lättsam musik medan gästerna åt stekt fläsk med löksås och kokt potatis. Den historiska tillställningen gick mot sitt slut och det var dags för deltagarna att dra sig tillbaka. När man såg vilka gäster som deltog. Allt ifrån Kung Carl XVI Gustaf och Stadsministern till Landshövding och chefen för Region Gotland, förstår man att ceremonin var speciell. Den gav en stor markering, både i Sverige och utomlands, att försvaret av Gotland tas på allvar.
Av: Karin Holmström <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2018-05-29

2021-10-17

Övning båttransport

Läs artikeln

2021-08-30

Nystart efter sommar- och coronauppehåll

Läs artikeln

2021-05-19

Sökinsats på norra Gotland

Läs artikeln

2021-05-02

SÖF med smittskydd

Läs artikeln

2021-02-21

322 kompaniet utmanar!

Läs artikeln

2021-02-19

Kunskapskontroll av nya kockar

Läs artikeln

2021-01-05

Helgövning med 322 kompaniet

Läs artikeln

2020-12-12

Godkända skyddsvakter

Läs artikeln

2020-11-02

Utbildning på kortvågsradio

Läs artikeln

2020-09-10

Uppstart med avstånd

Läs artikeln

2020-06-11

Eftersök med lyckligt slut

Läs artikeln

2020-03-05

Soldaterna repeterade sjukvård

Läs artikeln

2020-02-21

Helgövning med specialister

Läs artikeln

2020-02-11

Gotlänningar i tävlingstagen

Läs artikeln

2019-12-28

Förarutbildning på Bandvagn 206

Läs artikeln

2019-11-30

Övningar med hund

Läs artikeln

2019-09-28

Garnisonens dag firades på Gotland

Läs artikeln

2019-09-16

Befälen samlades på Fårö

Läs artikeln

2019-08-20

Fina placeringar för Gotland i AK4 SM

Läs artikeln

2019-08-15

Gotländska Hemvärnssoldater tävlade i Danmark

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan