Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 32:a hemvärnsbataljonen/ Gotlands bataljon

Klicka här för att läsa mer om 32:a hemvärnsbataljonen/ Gotlands bataljon

Gotlänningar tävlade i Danmark

För 25:e året i rad genomfördes tävlingen Sommertraeff på ön Fyn med deltagare från Sverige, Tyskland och Danmark.

Det danska hemvärnet arrangerade under den sista helgen i juni den årliga tävlingen Sommertraef. Det är en både en tävling och ett möte över gränserna med en kamratlig samvaro. Den anordnas av det danska hemvärnet och Hjemmevärns kompani Midfyn står som huvudarrangör.  Deltagande länder var i år förutom Danmark från Sverige och Tyskland. Tidigare år har även länderna Norge, Holland och Polen deltagit i tävlingen. De var dock inbjudna som gäster eftersom det i år var 25-års jubileum.
Arrangemanget hålls i området kring Ringe som ligger några mil söder om Odense på Fyn. De olika tävlingsmomenten handlar om soldatkunskaper som Svenska och Danska hemvärnet samt Tyska motsvarigheten till hemvärnet, skall kunna.
Under den första tävlingsdagen var det tvåmannalag som tävlade i olika moment. Från Gotland ställde fyra lag upp. Man började med att bedöma avståndet till olika markerade punkter i terrängen. Svårt när det är långt bort och sikten dålig i det regniga vädret. Nästa tävlingsstation innehöll ett fysiskt moment. Den ene lagmedlemmen skulle cykla 2 km och den andre springa 1,5 km, givetvis på tid.  Sedan var det dags att ta fram färdigheterna att känna igen olika militära fordon. Fyra olika skulle man veta namnet på och vilket land de kom ifrån. En hinderbana i terrängen skulle också klaras av, samt kasta handgranater så långt som möjligt och även precisionskast mot mål. Avslutningsvis var det skjutning på korta avstånd, med både gevär och pistol. Det segrande laget var för första gången från Gotland. De övriga gotlänningarna placerade sig i den övre halvan av resultatlistan.
Den andra tävlingsdagen är det dags för grupptävlingen. Det är grupper om åtta soldater som går en 12 km lång bana, med olika stationer. Kontrollanter finns vid alla stationer och bedömer gruppens agerande och resultat. På en station skulle man memorera en ritning och sedan bygga en bro på tid.
Där sattes samarbetet verkligen på prov. Vid nästa station blev man påskjutna när man åkte i ett fordon. Gruppen skulle då ta sig ur fordonet och försvara sig.
Vid skjutstationen fick soldaten ett magasin med tre patroner, ytterligare 3 patroner efter varje gång man flyttat 10 sandsäckar inom fem minuter. Det blev tyngre och tyngre för varje gång och svårare att få bra träffar. En krånglig hinderbana skulle de ta sig igenom, där fyra siffror fanns under vägen framåt. Siffrorna bildade en kombination till låset vid målgången. På en station blev det övning i första hjälpen. En explosion hade skett i en bil på ett industriområde. Skadade och chockade personer låg runt omkring och skulle tas omhand. Sedan fick gruppchefen order att göra ett eldöverfall på ett stridsfordon och medföljande trupp. Man använde både granatgevär och gevär som var laddade med FX-ammunition. Det är liknande ammunition som används till paintball och ger liksom dessa, färgfläckar vid träff.
Inför testet i soldatkunskaper delade gruppen upp sig. Några gjorde precisionskast med handgranater och några bedömde avståndet till olika punkter i terrängen. Medan de andra fick se olika pansarfordon genom kikare och beskriva dem. Till sist var det löpning mot målet 1,5 km på snabbast möjliga tid. 
Segrade i tävlingen gjorde ett lag från Midfyn. De två lagen från Suderkompaniet kom på 9:e och 10.e plats bland de 14 lagen. Dagen avslutades med middag och prisutdelning för de båda dagarna. Ett stort jubel utbröt då gotlänningarna som vann tvåmannatävlingen fick sina pris. Under hela tävlingen var omkring 200 personer inblandade, både tävlande och på stationerna.
Läs gärna mer på ”Hjemmevaernskompagni Midfyns” hemsida: http://www.sommertraef.dk
Av: Karin Holmström <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2017-07-18

2021-05-19

Sökinsats på norra Gotland

Läs artikeln

2021-05-02

SÖF med smittskydd

Läs artikeln

2021-02-21

322 kompaniet utmanar!

Läs artikeln

2021-02-19

Kunskapskontroll av nya kockar

Läs artikeln

2021-01-05

Helgövning med 322 kompaniet

Läs artikeln

2020-12-12

Godkända skyddsvakter

Läs artikeln

2020-11-02

Utbildning på kortvågsradio

Läs artikeln

2020-09-10

Uppstart med avstånd

Läs artikeln

2020-06-11

Eftersök med lyckligt slut

Läs artikeln

2020-03-05

Soldaterna repeterade sjukvård

Läs artikeln

2020-02-21

Helgövning med specialister

Läs artikeln

2020-02-11

Gotlänningar i tävlingstagen

Läs artikeln

2019-12-28

Förarutbildning på Bandvagn 206

Läs artikeln

2019-11-30

Övningar med hund

Läs artikeln

2019-09-28

Garnisonens dag firades på Gotland

Läs artikeln

2019-09-16

Befälen samlades på Fårö

Läs artikeln

2019-08-20

Fina placeringar för Gotland i AK4 SM

Läs artikeln

2019-08-15

Gotländska Hemvärnssoldater tävlade i Danmark

Läs artikeln

2019-06-12

Soldatprov i försommarvärme

Läs artikeln

2019-05-30

Uniform på Jobbet-dagen - Gotland

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan