Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 32:a hemvärnsbataljonen/ Gotlands bataljon

Klicka här för att läsa mer om 32:a hemvärnsbataljonen/ Gotlands bataljon

Kokutbildning med tryck

Under två helger har en utbildning genomförts för både nya och gamla fältkockar på Gotland.

 
Instruktören inledde utbildningen med att gå igenom kokvagnen. Hur lågtryckspannan och kokspisen fungerade, samt vilka övriga redskap som används för matlagningen. Därefter fylldes lågtryckspannan med vatten i tillräcklig mängd och oljebrännaren startades. När rätt tryck uppnåtts kunde slangar kopplas till och man tränade på att värma vatten. Det fick duga då man inte kan laga mat i mindre mängder med tryckpannan. Deltagarna utbildades sedan i hur de stora 35 liters tryckkokkärlen skall användas. Alla fick öva sig att montera lock och tätring på rätt sätt. Det är av stor betydelse, eftersom maten tillagas under tryck och är mycket varm. När maten är klar, måste man vara försiktig och lätta på trycket lite åt gången, så inte det heta innehållet sprutar åt alla håll.

På kokvagnen finns även en kokspis monterad. Den kan man antingen kan steka ovanpå, som ett stekbord, eller sänka ner 35 liters grytorna i. Både pannan och kokspisen kan ställas om till vedeldning men det är vanligast att man använder oljebrännare, då det är enklast.
Man har även fått utbildning i hygien, både för personalen och för de redskap och råvaror man använder. Det är viktigt att man bär de skyddskläder, handskar, hårnät, overall och förkläden som tilldelats. Möjlighet till kyl för råvarorna måste finnas, liksom att den färdiga maten skall hållas tillräckligt varm och inte ligga för länge i isolerkärlen. De kan liknas vid stora termosar som påminner om hårda kylväskor, och används då maten skall transporteras ut till soldaterna i fält.

Under utbildningen i näringslära, fick deltagarna bland annat lära sig hur mycket energi som olika råvaror innehåller. Soldaterna behöver mycket energi fördelat över hela dygnet för att orka med sina uppgifter. Man brukar räkna att ca 30 % av dagsintaget skall ligga på frukosten samt lika mycket på lunch och middag. Kursdeltagarna fick även lära sig om specialkost då många idag har allergier eller är vegetarianer och veganer av olika slag.
Av: Karin Holmström <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2017-05-17

2021-05-19

Sökinsats på norra Gotland

Läs artikeln

2021-05-02

SÖF med smittskydd

Läs artikeln

2021-02-21

322 kompaniet utmanar!

Läs artikeln

2021-02-19

Kunskapskontroll av nya kockar

Läs artikeln

2021-01-05

Helgövning med 322 kompaniet

Läs artikeln

2020-12-12

Godkända skyddsvakter

Läs artikeln

2020-11-02

Utbildning på kortvågsradio

Läs artikeln

2020-09-10

Uppstart med avstånd

Läs artikeln

2020-06-11

Eftersök med lyckligt slut

Läs artikeln

2020-03-05

Soldaterna repeterade sjukvård

Läs artikeln

2020-02-21

Helgövning med specialister

Läs artikeln

2020-02-11

Gotlänningar i tävlingstagen

Läs artikeln

2019-12-28

Förarutbildning på Bandvagn 206

Läs artikeln

2019-11-30

Övningar med hund

Läs artikeln

2019-09-28

Garnisonens dag firades på Gotland

Läs artikeln

2019-09-16

Befälen samlades på Fårö

Läs artikeln

2019-08-20

Fina placeringar för Gotland i AK4 SM

Läs artikeln

2019-08-15

Gotländska Hemvärnssoldater tävlade i Danmark

Läs artikeln

2019-06-12

Soldatprov i försommarvärme

Läs artikeln

2019-05-30

Uniform på Jobbet-dagen - Gotland

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan