Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 344:e kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 344:e kompaniet

Midsommartraditionen fortsätter!

Sommaren är här men innan vi tar ledigt för sommaren (om det nu inte börjar brinna!) så ska vi avsluta med sommarskjutning på Östermon. Den här gången blir det kompetensprov, kompanimästerskap och en ny sorts skjutning som ska utmana soldaterna lite extra!
Även denna gång är det TJ som står för knackandet på tangentbordet.

Vad är det man ser direkt på morgonen? Tuppen ligger och flämtar efter luft, lika bra att kliva ur sängen och förbereda sig inför den årliga kompaniskjutningen som arrangeras innan sommarens övningsuppehåll. Klarblå himmel och överexalterad sol kikar in i köket. Japp, ska bli hur skönt som helst att hoppa i uniform och stridsutrustning för att börja bygga tomhylsor! Alla förtappade civilister kommer säkert slinka ner i vad de kallar för badkläder (konstigt!) och plana ut på stranden. Märkligt beteende! När man kan investera sin tid på Kosta del Sol. Vilket det verkligen var idag!

Tempot sattes redan på morgonen, se till att komma iväg ASAP för att kunna va på plats innan solen kom igång allt för hårt. Måste säga att vi löste det utan att behöva skämmas, inget onödigt manövrerande vid kassunerna. Ut med prylarna, stuva in oss i så få bilar som möjligt och sen iväg.

Väl på plats började de välsmorda kuggarna jobba så att tavlor kom plats, packning placerades lättillgängligt, bår där den gjorde nytta, skyltar kom upp enligt gällande rutin. Fungerar snabbt, enkelt och effektivt.

Då var vi igång. Ett mindre uppsamlingsheat ställde upp för att ordna till det med kompetensskjutningen. Under rådande förhållande gick det både fort och bra. Personligen hade jag gärna skjutit mig igenom serierna en gång till, men, en annan gång...

Utan att spilla någon som helst tid, så växlade vi sedan över till att ta tag i Kompanitävlingen. För att hålla oss på tå så varierar tävlingsformen från år till år. Dagen till ära blev vi utsatta för ett utslagningsmoment fördelat över 200 meter. Tidigare år så har huvuddelen av tävlingen inneburit direkt prickskytte från 300 meter. Inget enkelt moment i sig, ingår ju som gren under SM-tävlingarna för AK4B. Och jag kan intyga att detta avstånd under rådande förutsättningar kan sålla ut de flesta (inklusive undertecknad – men jag är inte bitter!). Planen med tävlingen var att vi skulle skjuta oss fram till i princip bajonettavstånd, för att successivt skilja agnarna från plantorna(!). Det är inte alltid allt går enligt plan, speciellt inte i vår bransch! Utslagningen gick tyvärr lite fortare än väntat, och på ingen tid alls så befann vi i läget att det var två skyttar som gjorde upp om bronset. Spänningen var olidlig, då övningsledningen valde att hålla på resultatet tills vi var samlade runt lunch-bålet.

Lunchen ja! Alltid ett välkommet inslag då det går åt en del energi att ha så här trevligt! Varma dagar som denna inget undantag… Chefen (läs Pelle) hade ordnat med detta på ett föredömligt enkelt sätt! Så mycket korv man orkade och ville äta tillsammans med riklig tillgång på vätska! Pålitlig är bara början av en beskrivning på denne herre! Man skulle kanske ha önskat sig en 3-rätters med rött vin och tända ljus, Nä! Bara skojar! Det smörgåsbord vi hade fått uppdukat bestod av favoriträtten ”7,62 i mässingen”, spritsat med CLP och krutmarinerad flamdämpare. Svårt att slå!

Kompanitävlingen då? Jodå, resultatet presenterades utan protester. Placeringarna rådde det ingen tvekan om, toppstyrt av övningsledningen. Har listat resultatet nedan:

1 – Pontus
2 – Mikael
3 – Jon

Jag ska inte hymla om att jag gärna hade varit med på listan, men då får man allt skärpa till sig! Och det var verkligen vad man fick göra under kommande moment. Det skulle komma att handla om att skjuta på sätt och i positioner vi absolut inte är bekväma i. Värt att nämna är att fram tills nu, så har ammunitionsinsatsen varit ganska ”hårt” reglerad i och med att vi talar om kompetensprov och tävling. Ändring på detta skulle komma! Med råge är väl den mest passande beskrivningen.

Alla har väl legat på vallen och pressat iväg kula efter kula!? Man har mer eller mindre bäddat på vallen och puffat till snuttefilt och gosedjur för att det ska vara så optimalt som möjligt. Gud förbjude att lede fi dyker upp närmare än 100 meter och inte från det håll vi har bestämt!? Våra sikten går på batteri, brukar faktiskt alltid ta slut när man minst behöver det. Jag ska i punktform nedan försöka beskriva vad vi blev utsatta för.

# Leta upp 0-punkten. Det läge där kropp och rekyl ser till att kula går rakt fram. Går åt ett par rundor i loppet för att hitta detta läge. Väl investerad tid om du frågar mig! Vi bör återkoppla till denna typ av skytte varje gång.

# Leta upp samma punkt, fast med bössan på vänster axel. Allt annat än banalt! Men vi kan ju inte räkna med att fi alltid kommer runt det optimala hörnet…

# Stäng av rödpunkten! Öppna luckorna på siktet för fullt, och rikta efter bästa förmåga. Tror att de flesta av oss tyckte att det gick bättre än väntat, men det var ingen som provat något likande förut. Vi kan ju inte alltid ha siktet på, och den där fi struntar nog högaktningsfullt i om vi har siktena igång eller inte, när de framrycker.

# Föreställ dig att du ligger i din eldställning. Full koll på ditt bevakningsområde. Livet är en lek. Sen prasslar det till bakom dig! Att ställa sig upp är inget alternativ. Bara rulla ett halvt varv åt sidan, lyft överkroppen, rikta vapnet och bekämpa otyget! Så länge det inte är din avlösning som kommer prasslande förstås…!
Rent säkerhetsmässigt på plats så låg vi helt enkelt på rygg med bössan riktad mot tavlorna mellan våra knän. Därifrån gjorde vi en halv sit-up och bekämpade målet. Nu har jag äntligen en fullgod anledning till att börja göra sit-ups igen! Tack Pontus!

# Föreställ dig samma eldställning. Men nu prasslar det till på din sida. Vrid upp vapnet (inte hela kroppen) och bekämpa målet (inte din stridsparskamrat då!). Har aldrig provat denna typ av skjutning förr. Mycket nyttig ögonöppnare. Bra att få tänka på att fighten aldrig är speciellt tillrättalagd.

# Hur går bulorna när man av någon anledning måste luta bössan? Vi kände på att gå från ”vanlig” vinkel med siktet rakt upp, via en vinkel på 45° och slutligen vapnet helt horisontellt där siktet då var nervridet 90°. Detta är användbart i direkt anslutning till husknutar och andra lämpliga skydd man inte gärna lämnar.
Givetvis provas detta även med vänster axel som stöd. Mycket trevlig ammunitionsinsats hittills.

Alla de låga skjutställningarna vi provade ovan, gör att man verkligen måste tänka över sin stridsväst och var man har vad. Kan du verka från båda axlar oavsett vilken vinkel din kropp har mot jorden? Var har du dina magasinsfickor? Når du dem även om du måste skjuta från fel axel? Mycket att fundera på.

Vid denna tidpunkt fick vi lov att byta övningsledare. Skyttet gick över till att bli mer tillämpat och med fokus på snabba lägen liknande tidigare tillfällen nere i Karlskrona skärgård. Bekant för de som var med.

Målen ropades ut och skotten skulle gå snarast möjligt! Och nu talade vi inte om några enstaka skott längre! Alla antal handlade om dubbelskott. Och oavsett vilket målbild vi hanterade och hur många målen var, så skulle vi aldrig behöva ladda om – Bara byta magasin! Håll koll på ammunitionsinsatsen helt enkelt. Pälsen reser sig bara jag tänker på det! Självfallet byggdes det även på med NUHKK (Nere, Utslaget, Hot, Kontrollera vapen, Kontrollera flanker) för att fortsätta arbetet med att få bort skjutbanebeteendet.

Så här höll vi på under bättre delen av tiden efter lunch. Den som har en gnutta fantasi kan nu börja räkna ut att vissa delar av vår utrustning började nu bli tämligen ljummen… Detta inte så mycket tack vare solen – Även om den verkligen försökte! Det var inte läge att hålla för länge i de främre delarna av spettet längre. Vi var till och med tvungna att ta mikropauser med helt öppna bössor för att inte riskera säkerheten. Då passade vi på att fylla magasinen, så ingen skada skedd!

Det svåraste närmade sig. Att avbryta och vårda, nåja, går inte att undvika. Vi hade genomfört det vi skulle, nu var det dags att ta sig hem och vårda resten av utrustningen (läs ”kroppen”, den va ganska sleten!) inför nästa utmaning.

Värmerekord i Oskarshamn och Målilla denna dag – Trams! I Kosta är det alltid varmare, eller kallare!

Bakom tangenterna
TJ

Publicerad: 2019-06-30, 344:e kompaniet
Av: Christian Henriksson <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2019-09-29

2020-10-25

Jaktskott och praktskott!

Läs artikeln

2020-09-27

Nu övar vi igen!

Läs artikeln

2019-06-30

Midsommartraditionen fortsätter!

Läs artikeln

2019-03-29

Snabbt men säkert på skjutbanan!

Läs artikeln

2018-12-23

God Jul och Gott Nytt År!

Läs artikeln

2018-11-25

Kompetensprov med en överraskning

Läs artikeln

2018-10-09

Krigsförbandsövning 2018

Läs artikeln

2018-10-07

Fanvakten intar Stora Rör och Kosta Skjutfält!

Läs artikeln

2018-09-02

Studieresan till Karlskrona

Läs artikeln

2018-07-30

Sommaren som brann upp

Läs artikeln

2018-06-30

Banskjutning på Kosta

Läs artikeln

2018-06-12

"Hemvärnslarm är utlöst. Inställ dig för vidare order!"

Läs artikeln

2018-06-10

Vårens övningar

Läs artikeln

2018-04-05

Personalvård på Eriksöre!

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan