Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 344:e kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 344:e kompaniet

Kompetensprov med en överraskning

Årets sista övning gick av stapeln en gråmulen lördag i november, premiären för mig som övningsledare och tillbaka som berättarröst är TJ, the one and only.

Äntligen lördag! Och framför allt, äntligen på väg till skjutbanan igen. Nån timme i en minibuss tillsammans med ett gäng taggade krigsmän (denna gång var det inga amazoner med…). Regnet slår mot vindrutan, man börjar ställa in sig på att tillbringa en dag där anlagen till gälar får komma fram lite. Men vad gör det? Vi är ju inte gjorda av socker.

Men som vanligt när vi anländer till målet, så upphör regnet, himlen spricker upp och visar lite ljusblå nyans här och där. Då var vi igång!

Tillsammans med kollegor från grannkompanierna delade vi upp oss på två täter. Jag blev som dagelev tilldelad AK-täten och drog iväg denna till avdelad bana. Pistoltäten skulle uppehålla sig direkt till höger om oss, så vi hade i alla fall lite koll på att även de kunde hålla krutröken tät. I och med att jag själv av uppenbara själ befann mig bakom en AK4B hela dagen, kan jag inte nämna så mycket om pistolskjutningen. Men jag tyckte mig ana en hel del leenden där borta i alla fall.

Syftet med dagens skjutning var i första hand att säkerställa kompetensen på våra skyddsvakter genom att låta de som ej tidigare haft möjlighet att skjuta, göra detta under dagen. De av oss tidigare klarat provet, följde glatt med för att kunna repetera övningarna parallellt med övriga. Övningsledning säkerställde att de som redan var klara kunde vässa sin kompetens något lite till genom att snäva till kraven samt variera olika saker i skjutmomenten utan att detta skulle störa de andra och utan att tumma på säkerheten en enda millimeter.

Till exempel så ”erbjöds” vi möjligheten att genomföra samma skjutningar som övriga skyttar, fast på vår ovana sida! Vänsterskytte är tyvärr inte det man sysslar med varje dag (skytte är tyvärr inte något man sysslar med varje dag!). De moment vi genomförde på samma sätt som övriga snävades till genom att kraftigt minska godkänd träffyta.

I och med att vi hade sällskap av en del helt nya soldater (trevligt) som inte haft nöjet att umgås med AK4’an allt för mycket och det fanns några bössor som inte var inskjutna överhuvudtaget, så fick vi lägga lite extra tid på att få med oss både skyttar och material. Jag ser dubbel vinst i detta – Dels så får vi med oss ny personal och dels så får vi andra möjlighet till mängdträning (vilket är allt för sällsynt!).

En bra sak som kom in under denna skjutningen, var att vi skulle träna bort vårt skjutbanebeteende. Efter varje avslutad serie skall fokus hållas kvar på målet, man ska verifiera att målet är bekämpat, att det inte finns fler mål/hot i siktet genom att svepa över målområdet, kontrollera det egna vapnet, kontrollera stridsparskamraterna på båda sidor, kontrollera situationen bakom dig, återgå till att hålla fokus på målet.

Först när övningsledare beordrar ”Eld upphör!”, så säkrar man och stänger siktet för att gå fram och markera. Mycket tänkvärt agerande! Att trycka iväg tre skott i en tavla och sen snacka skit, är civilt beteende, det är inte den branschen vi är i!

Framåt eftermiddagen kom vi fram till huvudnumret – ”Presidenten”! Jag skulle vilja kalla den för huvudnumret i och med att här kommer i gång med hanteringen av vår burna utrustning. Vi får en bild av hur väl tillpassad denna är, kan vi komma åt det vi behöver på kortast möjliga tid. Övningen har väl inte så mycket med ett agerande som skyddsvakt att göra, men klarar man av ”Presidenten” är man på god väg.

Vad innebär då presidenten? Jo, man förbereder sig genom att fylla på 6 skott vardera i två magasin och placera dessa magasin i sina fickor. Därefter ställer man sig framför sina 3 måltavlor (helfigurer) och laddar. Sen vänder man på sig och inväntar startsignal från övningsledning. På kommando vänder du dig helt om, bekämpar i tur och ordning de tre figurerna med vardera 2 skott, laddar om, bekämpar återigen de tre figurerna med vardera två skott! Har du fixat detta inom 20 sekunder och dessutom kan redovisa fyra hål i varje helfigur, så är du godkänd!

När vi allihop har kört igenom denna övning med varierande resultat, var det dags för dagens överraskning. På med skyddsmasken! Fyll upp tre magasin med tre skott i varje och ställ upp framför var sin tavla. Det var ovant. Det var nyttigt för oss som aldrig provat detta förr. Men jag tror inte att någon av oss kände att det var en omöjlighet att jobba med masken på. Bra sätt att låta oss får förtroende för utrustningen vi är tilldelade.

Avslutningsvis – En dag på skjutbanan är svårslaget! Det skulle vara en dag på skjutfältet då… Ser fram emot ett nytt övningsår med nya och gamla övningar!

Sist men inte minst! Stort tack till våra chaufförer! Och stort tack till Pelle som säkerställde att käket nådde fram till oss allihop!

Bakom tangenterna - TJ

Tack för de orden TJ!
Det här var min första övning som Övningsledare och det var en spännande utmaning att ta sig an. Att hantera erfarna skyttar som redan var färdiga med kompetensprovet och kunna ge dem något att bita i utan att för den delen tappa den röda tråden i kompetensprovet för övriga skyttar.
Som alltid är tiden emot oss i våra övningar men det kändes som att vi fick mycket uträttat den här dagen och som nybakad ÖL fick jag med värdefull feedback från truppen så att en bra upplevelse blir ännu bättre nästa gång!

Publicerad: 2018-11-25, 344:e kompaniet
Av: Christian Henriksson <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2018-12-09

2020-10-25

Jaktskott och praktskott!

Läs artikeln

2020-09-27

Nu övar vi igen!

Läs artikeln

2019-06-30

Midsommartraditionen fortsätter!

Läs artikeln

2019-03-29

Snabbt men säkert på skjutbanan!

Läs artikeln

2018-12-23

God Jul och Gott Nytt År!

Läs artikeln

2018-11-25

Kompetensprov med en överraskning

Läs artikeln

2018-10-09

Krigsförbandsövning 2018

Läs artikeln

2018-10-07

Fanvakten intar Stora Rör och Kosta Skjutfält!

Läs artikeln

2018-09-02

Studieresan till Karlskrona

Läs artikeln

2018-07-30

Sommaren som brann upp

Läs artikeln

2018-06-30

Banskjutning på Kosta

Läs artikeln

2018-06-12

"Hemvärnslarm är utlöst. Inställ dig för vidare order!"

Läs artikeln

2018-06-10

Vårens övningar

Läs artikeln

2018-04-05

Personalvård på Eriksöre!

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan