Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 344:e kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 344:e kompaniet

Visar nyheter från 15 augusti 2021 och bakåt.

Klicka här för att se de mest aktuella nyheterna.

Studieresan till Karlskrona

Efter en lång och torr sommar där kompaniet tampats med skogsbränder och höjda beredskapslägen så var det dags för Linkans Hemvärnsresebyrå att anordna en dag med trevligare aktiveter som de uppfattades av allas vår TJ.

Lördagen den 25/8 kl.08:00 drog Linkans Hemvärnsresebyrå ner oss tappra själar söderut för ett besök på Aspö och Karlskrona Kustartilleriregementes Museeum, ett regemente mera känt på orten som KA2, samt en överraskning (återkommer till denna!). Resan var minutiöst planerad ner till sista minut och som alltid klaffade det in till sista detalj.

Med hjälp av Personbil 8 (PB8) och bilfärja befann vi oss till slut på museet och kunniga och engagerade guider visade oss runt och kunde berätta både detaljerat och engagerande om alla kanoner, fordon, apparater och andra pinaler man under hela kustartelleriets historia har använt sig av, merparten fanns att beskåda. Vi fick en mycket god bild av vilken väg utvecklingen har tagit från början till där vi är idag. Eftersom jag själv har ett förflutet inom kustartelleriet, eldrörsbaserat luftvärn på KA2 Karlskrona, så kunde jag verkligen anknyta till allt som visades och fanns på museet. Min egna personliga höjdpunkt under den här delen av besöket var när vi kom fram till vad som kunde ha varit min gamla pjäs: Gamle "Loke", en 40mm akan m40/48 kopplad till ett centralsikte som även detta fanns att beskåda.

Inte utan att man blev lite blank i ögat... om det var för att återse en gammal vän, eller om det var för att man defakto under värnplikten rattade något som idag står på museeum!? Var lämnar det mig?

Nåja, är man bara lite intresserad av militaria så kan jag absolut rekommendera ett besök här! Man kunde kika på allt från vilka olika typer av uniformer man jobbat i, till en tämligen modern och avancerad "självkörande" artelleripjäs med kaliber 12 cm (m12/80), via ett flertal mycket gamla pjäser, hand i hand med kokvagnar, lastbilar, radiolänk, strålkastare och stridsledningsarrangemang man blir andfådd av att bara titta på! Vi var här knappt två timmar, men jag hade lätt kunna fördriva ytterligare två timmar till, och det tror jag gäller flera av deltagarna.

Nu blev det inte så, för överraskningen som nämndes i början handlade om att vi skulle ta oss in på Marinbasens dag inne på, just det(!) "Marinbasen"! Så vi lämnade museet med gruset sprutandes om hjulen och påbörjade resten av dagens övning genom att från däcket på färjan njuta av en flyguppvisning presenterad av vår egen kompis JAS 39 Gripen. Piloten hade en riktigt bra dag och visade prov på vad både han och planet var kapabla till.

Efter att ha klarat av inpasseringskontrollen till Marinbasen så hade vi alla fria tyglar att se oss omkring bland alla fartyg och därtill hörande stationer som man kunde visa upp för dagen. Vi hade att välja mellan att borda u-båtar, korvetter, stridsbåtar, bogserbåtar, bilar i olika former, bandfordon, tält fyllda till bredden med både hård- och mjukvara. Det mesta hade man kanske redan kommit i kontakt med, men tog man sig tid och pratade lite med de ansvariga fick man mycket intressanta pratstunder. Därtill kunde vi även kika lite närmre på "våra" helikoptrar som kommer och hälsar på oss under slutet av september på Stora Rör och vi fick en trevlig pratstund med en av piloterna.

En riktigt trevlig erfarenhet gjordes i och med att vi tack vare eller på grund av våra välputsade uniformer många gånger släpptes före i vissa köer in till bland annat våra korvetter. Man släppte dock inte en mm på säkerheten då alla fick lämnna mobiler, kameror och väskor utanför skrovet. I gengäld fick vi verkligen se det som av oss dödliga (läs "icke sjömän") uppfattas som "det mesta", via en snitslad bana.

En intressant byggnad fanns längst ut på basen, där man utbildade sjömän i att hantera sitiationer man aldrig vill hamna i. Som till exempel att hantera bränder ombord, läckande skrov, rökdykning i trånga utrymmen osv. Sjukvård i samma utrymmen...

Med jämna mellanrum förevisades strid med olika enheter ur försvaret, som under denna dag var Basskydd och Hemvärnet (dock ej mot varandra!). Det är alltid intressant att kika på hur andra genomför olika insatser, ett gyllene tillfälle att tänka igenom sitt egna agerande under kommande insatser! Sen är det alltid trevligt att se andra jobba!

Resebyrån hade dagen till ära försett oss med ett strålande väder vilket absolut bidrog till en mycket trevlig tillställning! Måste väl även kring den senare delen av dagen säga att jag hade kunna tillbringa ytterligare 2-3 timmar även här för att klättra, kika, fråga, prova, känna och klämma. Vi var många som deltog och alla har ju fått sina egna intryck, men jag är övertygad om att de allihop är positiva!

Räkna in mig nästa gång bilen går!

Bakom tangenterna - TJ

Har du förslag vart Linkans Hemvärnsresebyrå kan åka härnäst? Kontakta Linkan!

Publicerad: 2018-09-02, 344:e kompaniet
Av: Christian Henriksson <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2018-09-02

2020-10-25

Jaktskott och praktskott!

Läs artikeln

2020-09-27

Nu övar vi igen!

Läs artikeln

2019-06-30

Midsommartraditionen fortsätter!

Läs artikeln

2019-03-29

Snabbt men säkert på skjutbanan!

Läs artikeln

2018-12-23

God Jul och Gott Nytt År!

Läs artikeln

2018-11-25

Kompetensprov med en överraskning

Läs artikeln

2018-10-09

Krigsförbandsövning 2018

Läs artikeln

2018-10-07

Fanvakten intar Stora Rör och Kosta Skjutfält!

Läs artikeln

2018-09-02

Studieresan till Karlskrona

Läs artikeln

2018-07-30

Sommaren som brann upp

Läs artikeln

2018-06-30

Banskjutning på Kosta

Läs artikeln

2018-06-12

"Hemvärnslarm är utlöst. Inställ dig för vidare order!"

Läs artikeln

2018-06-10

Vårens övningar

Läs artikeln

2018-04-05

Personalvård på Eriksöre!

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan