Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 412:e kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 412:e kompaniet

Tusen meter per år - ett firande i 80 kilometer

Under dygnet fredag till lördag vecka 34 genomförde en marschgrupp ur 412:e insatskompaniet en 80 kilometer lång marsch till minne av Hemvärnets 80-års dag. Denna marsch genomfördes längs Götaleden mellan Alingsås och Göteborg.

 

I många år har en grupp hemvärnssoldater ur 412:e insatskompaniets första pluton kontinuerligt marschtränat och genomfört Nijmegen-marschen i Holland. Därför kom idén om en lång marsch för att fira Hemvärnets 80-års dag väldigt naturligt.

- När vi bestämde oss för att gå 80 kilometer i ett sträck så var det för att vi ville dels gå en kilometer per år som Hemvärnet har bedrivit sin verksamhet och dels för att skapa en tillräckligt stor fysisk utmaning som flera av oss skulle bli lockad av, säger furir Martin Hiller, en av initiativtagarna bakom marschen. Att med egen förmåga klara av att förflytta sig under stor fysisk ansträngning är grunden i all militär verksamhet och då vi är hemvärnsmän blev konceptet tilltalande för oss. 

 

Gruppen tittar nu på möjligheterna att göra den marsch till ett återkommande evenemang. Detta då de menar att det finns en efterfrågan på fysiska och mentala kraftprov hos allt fler inom det militära.

- Det är något speciellt att utsätta sig för minimal sömn och genomföra en fysisk ansträngning under så lång tid. Vi startade 20:30 på fredagskvällen och vandrade genom natten och vi kom i mål 21 timmar och 17 minuter senare. Efter att alla samtalsämnen är uttömda och värken i kroppen blivit permanent då är den största utmaningen mental.  Det blir bara du och dina tankar. Motivation fick oss att börja marschen men det var vår disciplin som fick oss i mål.

 

Tanken är att under det hösten bygga upp en organisation som kan jobba med konceptet och därmed kunna göra detta till ett mer publikt evenemang redan nästa år.

- För kommande marscher vill vi skapa uppmärksamhet för att vår verksamhet kräver en fysisk förmåga samt ge vårt stöd och tack till våra fantastiska veteraner.

 

Målet är då att försöka locka personer med militär bakgrund eller annan anknytning till Försvarsmakten. I år deltog dussintalet soldater och chefer från plutonen och Martin hoppas att man inför nästa år kommer locka många fler än så.

- Ett önskat scenario är att vi åtminstone är några hundra som deltar nästa år för att sen ta det ytterligare några steg 2022.

Förhoppningen är också att denna marsch ska ses som ett komplement till exempelvis Nijmegen-marschen och Elfsborgsmarschen.

 

Publicerad: 2020-09-04, 412:e kompaniet
Uppdaterad*: 2020-09-04

2020-09-04

Tusen meter per år - ett firande i 80 kilometer

Läs artikeln

2019-08-20

412:e mot Kebnekaises sydtopp

Läs artikeln

2019-07-23

160km asfalt under kängorna

Läs artikeln

2019-05-29

Tillbaka på Remmene - ett år senare

Läs artikeln

2019-05-14

Elfsborgsmarschen 2019 - ur 412:e insatskompaniets ögon

Läs artikeln

2019-04-25

412:e insatskompaniet marschtränar på Hyssnaleden

Läs artikeln

2015-03-21

Sisjön skjutfält söder om Göteborg

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan