Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 412:e kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 412:e kompaniet

Tillbaka på Remmene - ett år senare

Våren 2018 genomförde 412:e insatskompaniet sin krigsförbandsövning, KFÖ, på Remmene skjutfält, Västra Götaland. Temperaturen låg då på runt -15 grader Celsius och vindarna blåste kalla. I år genomfördes den årliga KFÖ:n på samma plats, men temperaturen denna gång låg minst lika många grader på plussidan.

Övningen drar igång

Övningen började som vanligt tidigt under veckan med att chefer på olika nivåer ryckte in. Dessa dagar användes till inventering av förbandets materiel samt planering. På torsdag morgon ryckte soldaterna in och övningen drog igång ”på riktigt”. Vapen kvitterades ut och utrustning lastades in i fordonen. De grupper som använder sig av bandvagn 206 lastade dessa på transportfordon som skulle ta dem till övningsområdet. Strax därefter transporterades förbandet ut till Remmene skjutfält.

Solen strålade och vädret var minst sagt behagligt vid ankomst. På plats sattes tälten upp och förläggningen i sin helhet byggdes. Därefter var det dags för första övningsmomentet: inskjutning av AK4 samt kompetensprov på detsamma.

Inskjutning och kompetensprov AK4

Inskjutning av personligt vapen AK4 görs för att säkerställa att skottet träffar där skytten siktar. Detta görs genom att skjuta en serie skott, se vart skotten träffar och sedan justera vapnets rödpunktsikte i höjd- och sidled. Kompetensprovet som genomfördes efter inskjutningen bestod av tre moment med tidskrav där varje skytt hade tre försök på sig att klara av det. 

När detta var klart tog sig förbandet tillbaka till förläggningsplatsen för utspisning av middag från koket. Förbandets kok tillsåg under övningen att samtliga soldater fick i sig ordentligt med både frukost och middag. För att övningsmomenten skulle flyta på utan avbrott fick däremot luncherna ätas i terrängen i form av så kallad ”grönpåse”

Tätvis befattningsutbildning

Under andra dagen på övningsområdet delades förbandet upp i täter beroende på deras befattning. Skyttesoldater/förare i en tät, gruppchefer i en tät, kulspruteskyttar/-laddare i en tät och så vidare. Detta i syfte att varje befattning skulle kunna fortsätta att specialisera inom sitt eget område.

Vädret denna dag gick i grått och blött, men humöret var för det mesta på topp. Skyttarna fick fortsätta med övningsserier på AK4 samt pansarskott. Gruppcheferna övade bland annat ordergivning. Kulspruteomgångarna fick öva som både skytt och laddare.

Denna dag avslutades som föregående dag med umgänge och kokets varma mat.

Plutonsstrid

Under lördagen kom det soliga och varma vädret tillbaka. På schemat stod plutonsstrid. Detta innebär att kompaniet delades upp plutonsvis för att genomföra övningen på olika platser.

Efter genomgång av övningen färdades plutonerna med fordon ut till sina respektive fordonsavlämningsplatser, FAP. Där upprättades ett så kallat igelkottsförsvar runt FAP:en i väntan på plutonschefs order. Efter detta skulle plutonerna, genom skogen, till fots ta sig till sina stridsställningar. I denna övning hade också vissa plutoner stöttning av hundekipage som med hjälp av hundens luktsinne och hörsel kunde se till att plutonerna tog sig fram utan risk för bakhåll eller sammanstöt.

När trupperna närmade sig den tänkta stridsställningen beordrades halt och igelkottsförsvar. Gruppcheferna tog sig sedan till stridsställningen för att rekognosera och bedöma vart respektive grupp borde placeras för störst verkan. Efter detta hämtade gruppcheferna sina grupper och placerade ut soldaterna i respektive grupps stridsställning.

Efter en stunds observation uppträdde sedan fienden i form av plåt- och pappersmål, tillsammans med stora tygmål som simulerade fordon. Efter att fiendens fordon slagits ut och de fientliga skyttarna var nedkämpade drog sig soldaterna tillbaka, så att plutonschefen kunde kalla in simulerad granatkastareld. Efter detta besattes eldställningarna återigen då fiendens förstärkning dök upp. Efter att denna strid var vunnen kunde sedan plutonen dra sig tillbaka. I detta skede fick också de plutoner med stridssjukvårdare öva taktiskt omhändertagande av stridsskadad, TOS, och sjukvård.

Efter övningen var slut sammanfattade övningsledningen hur de tyckte att övningen hade gått, vad som hade bra och vad som hade varit mindre bra. Grupperna fick sedan diskutera sinsemellan och, representerade av sina gruppchefer, framföra sina egna åsikter och tankar. Sedan genomfördes fordonsmarsch tillbaka till förläggningen och utspisning hos koket.

Avslut enligt rutin

Sista dagen började och slutade precis som alla andra övningar i fält. Förläggningen revs, allt packades, transport tillbaka till Göteborg, vård av materiel, inlåsning av vapen, ett kort tal från plutonchefen, ryggdunkar från kamraterna, och sist höger-vänster-om.

Övningen innehöll många nyttiga moment för både soldater och chefer. Dels för att få ett kvitto på utbildningsnivån, dels för att stärka kompetenser och dels för att upptäcka eventuella brister och se vart fokus ska läggas kommande övningar.

Nu blickar samtlig personal i 412:e insatskompaniet framåt, och ser med höga förväntningar fram emot höstens övning som troligtvis kommer att utspela sig i en lite annan miljö - svår och uppskattad.

Publicerad: 2019-05-29, 412:e kompaniet
Av: Emil Nises <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2019-05-29

2020-09-04

Tusen meter per år - ett firande i 80 kilometer

Läs artikeln

2019-08-20

412:e mot Kebnekaises sydtopp

Läs artikeln

2019-07-23

160km asfalt under kängorna

Läs artikeln

2019-05-29

Tillbaka på Remmene - ett år senare

Läs artikeln

2019-05-14

Elfsborgsmarschen 2019 - ur 412:e insatskompaniets ögon

Läs artikeln

2019-04-25

412:e insatskompaniet marschtränar på Hyssnaleden

Läs artikeln

2015-03-21

Sisjön skjutfält söder om Göteborg

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan