Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 421:a kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 421:a kompaniet

Bevakning med stil

Som soldat i ett insatskompani hör exercis inte till vardagen. Fokus ligger på strid och bevakning. Maskering är viktigare än puts. Hastighet går före takt. Ska du däremot vakta Sveriges statschef, Hans majestät Konung Carl XVI Gustaf, räcker det inte med att genomföra en utmärkt bevakning. Det ska ske med stil. 

Under en vecka i april bedrev FömedC genom Elfsborgsgruppen högvakt på kungens och drottningens bostad Drottningholm. Gullbergs insatskompani gjorde en betydande insats genom att ställa upp med en fjärdedel av soldaterna. 

Träningen inleddes i februari med exercis. Det gick i allra högsta grad haltande. Som tur var har Försvarsmakten svaret på hur vem som helst kan lära sig det mesta: drill. Efter tillräckligt många repetitioner infann sig till slut takten och med det hopp om en lyckad högvakt. 

Utbildningen fortsatte med vapenrörelser och posttjänst. Samtidigt övade patrullen närkamp och kompletterade utbildningen på handfängsel och batong. Med övning i postavlösning började äntligen ett sammanhang i högvakten att anas.

Innan det var dags för Drottningholm repeterades det viktigaste i högvakten, Hemvärnets paradgren, att agera skyddsvakt. Högvakten utgör skalskyddet för statschefen och kuppförsvaret av huvudstaden. Skyddet utgörs av militära skyddsvakter. Den cermoniella delen är en bonus, skyddet är det viktigaste. I jämförelse med exercisen visade sig agerandet som skyddsvakt vara en lätt uppgift. 

I april bar det äntligen av mot Stockholm. På plats i Drottningholm startade en vecka av bevakning med höga armpendlingar, spegelblanka kängor och vita damasker. Soldaterna från Gullbergs kompani återfanns i alla delar av högvakten; de tjänstgjorde såväl som vaktposter, larmövervakare och patrullmän.

För de enskilda soldaterna innebar bevakningen på slottet ett tillfälle att utföra en skarp uppgift. Utmaningen låg främst i genomföra uppgiften trots begränsat sömnläge. Eftersom bevakningen genomfördes dygnet runt innebar det dessutom ett rullande schema med rubbad dygnsrytm. Disciplinerad vila och god kondition gjorde dock att bevakningen fortsatte obehindrat.

En vecka senare kunde vi konstatera uppdraget väl utfört. Konungen kunde känna sig trygg. Turisterna fick en riktig show. För soldaterna innebar det ett minne för livet. 

Text: Carl Ralph

Publicerad: 2016-05-22, 421:a kompaniet
Uppdaterad*: 2016-05-22

2018-06-05

Pratstund med Alexander

Läs artikeln

2017-07-18

Grundkurs del 2 bandvagn(bv)206 i Villingsberg

Läs artikeln

2016-06-21

Särskild övning förband 2016 i Skillingaryd

Läs artikeln

2016-05-22

Bevakning med stil

Läs artikeln

2016-02-07

Kompletterande utbildning BandVagn(BV) 206 och Terrängbil(Tgb) 11

Läs artikeln

2016-01-31

Gullberg rivstartar 2016

Läs artikeln

2015-12-01

Kompletterande utbildning fordon BV 206 och Terrängbil 11.

Läs artikeln

2015-10-04

Krigsförbandsövning 2015

Läs artikeln

2015-09-07

Med rätt att spränga

Läs artikeln

2015-08-23

Anhörigdag 2015

Läs artikeln

2015-08-12

Utveckling av grupp och ledare på HvSS

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan