Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 42:a hemvärnsbataljonen/Göteborg norra bataljon

Klicka här för att läsa mer om 42:a hemvärnsbataljonen/Göteborg norra bataljon

Reflektioner över en bataljonstabs utveckling

Geltic Bear 2011, ja det var några år sedan, men det var min första övning med 42:a bataljonsstaben. Jag var nyutnämnd transport- och ordonnansgruppchef och såg fram emot att få öva ihop med staben. Vi var många nya, framför allt inte så många, och vi var ingen sammansvetsad stab. Men vi lärde oss mycket, från att knappt veta vad tablåer, TOC-logg och meddelandets väg var åkte vi hem med nyvunnen kunskap. 

Två år gick och det var dags för en ny Geltic Bear. Denna gången hade vi tillverkat tablåer, stabslådor och mycket annat som underlättar vårt stabsarbete. Denna gången kom vi med i spelet fullt ut och utvecklade våra arbetssätt, vi fick knåda på våra underlag, och utveckla vår förmåga. 
Hemma fortsätter vi att utveckla vårt stabsarbete, vi skriver om orderverk och får in vår nyvunna kunskap. 

Geltic Bear 2015, att få se hur det rasslar till när vår stab upprättas och vi börjar leda med en gång, det är riktigt roligt. Nu är vi så många i staben att vi går i ledningslag och har ökat vår uthållighet. Jag är numera underhållsbefäl och upprättar transportnät, logistiköverlämningsplatser och beställer mat och potatis som aldrig förr. Nya utmaningar gör att vi växer och vi reviderar hela tiden våra arbetssätt för att bli bättre på det vi gör.

I år var Geltic Bear lite annorlunda, vi skulle få ett digitalt systemstöd, IS HV, och fokusen på övningen var att lära oss systemet. Att kunna uppdatera kartunderlag och händelser så att alla i staben ser det samtidigt, det är en fördel. Men det gäller nu att också börja tolka den informationen i sektionerna. Om jag nu ser fientlig aktivitet på en utav mina underhållsvägar, vad skall jag ta för actions? Det är först när vi börjar tolka den snabba informationen fullt ut som vi kan dra nytta av den. Informationsflödet ger oss fördelar, men utmanar oss också till att samarbeta mera och det är då vi verkligen blir en effektiv stab som gör nytta för kompanierna.

Att få vara med om den utveckling som 42:a Batstaben gjort mellan 2011 tills idag har varit väldigt roligt. Att gå från chock 2011 till att känna att vi är en välfungerande stab 2018, som fortfarande har ett driv och engagemang att ständigt utveckla oss det är det som gör det så roligt att vara med.

Sgt Linnér
UH-Bef

Uppdaterad*: 2018-03-01

2018-11-20

Ledningsövning på hemmaplan

Läs artikeln

2018-03-01

Sektionscheferna har ordet

Läs artikeln

2018-02-15

Gruppchefskurs

Läs artikeln

2018-01-29

Reflektioner över en bataljonstabs utveckling

Läs artikeln

2018-01-03

Mitt första eftersök

Läs artikeln

2016-04-30

42:a hemvärnsbataljonen representerade vid Kungens födelsedag.

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan