Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 35:e hemvärnsbataljonen/ Kronobergsbataljonen

Klicka här för att läsa mer om 35:e hemvärnsbataljonen/ Kronobergsbataljonen

Bataljonen vässar informationstjänsten på givande kurs

Helgen 14-15 mars deltog befäl ur 35:e bataljon på utbildning i informationstjänst. Utbildningen genomfördes på Marinbasen i Karlskrona och leddes av mycket kompetenta och ambitiösa utbildningsledare med ansvar för informationstjänsten vid bl.a. P7, ING 2, MarinB och HKPFLJ.

Tufft och intensivt!

Redan på väg från inpasseringen till lektionsbyggnaden blev deltagare inkastade i intervjusituationer och intervjuade av mycket professionella reportrar som ställde tuffa frågor. Intervjuerna spelades upp för klassen och alla kunde ge sin feedback och lärarna kom med sina analyser. På ett enkelt sätt hade alltså kursledningen belyst en utvecklingspotential eller om man så vill visat på ett utbildningsbehov som var svårt att förneka.

Informationstjänst – ett verkansmedel

Ett skott en träff brukar man ju säga. I dessa sammanhang handlar det istället om - ett skott och kanske 100 000 träffar! Informationstjänsten är en viktig del i verkan då vi löser en uppgift. En bra planerad informationstjänst och bra genomförda möten med media där vi kan få fram vårt budskap som bygger på vår värdegrund, våra avsikter och våra mål kommer ge förståelse och empati från omgivningen. Därigenom får vi lättare stöd från det civila samhället istället för att i värsta fall bli motarbetade och illa omtyckta. 

Första dagens 12 timmar

Ägnades åt grunderna i informationstjänst, stabsplanering, kommunikation, stående ordrar, hur man förbereder mottagande av media och genomför intervjuer. Vi lärde oss sådant som språkregler och talepunkter, hur man bryggar över mot det egna budskapet i en intervju, hur man hanterar återkommande frågor och inte minst kloka tips från erfarna reportrar och kursledare. Det märktes verkligen att FM satsat resurser på denna utbildning i form av mycket engagerade, pedagogiskt säkra och motiverade kursledare. Sist men inte minst kom en personlig hälsning via telefon till oss alla från FM informationsdirektör på Högkvarteret som hade tagit sig tid att önska oss en givande och utvecklande kurs.

Dag 2

Om första dagen handlade om förståelse, kunskap, planering och förberedelse så handlade dag 2 definitivt om praktiskt genomförande. Vi grillades hela dagen av professionella reporter team med lång erfarenhet från såväl civilt som militärt media arbete. Olika intervjusituationer med olika frågor genomfördes inom ramen för scenariot Geltic Bear. Upplägget var först att genomföra och därefter med hjälp av gruppen utvärdera, ta till sig lärdom och sedan försöka igen. Intervjuerna kunde bli riktigt tuffa och trots att det "bara" är övning så är stress påslaget helt klart tillräckligt för att vara mycket nära den verklighet man kan möta. Viljan att prestera, följa instruktioner, få ut budskapet med talepunkter, inte uppge sekretessbelagd information och samtidigt svara ärligt bidrog till att få upp stressnivån. Kursledarna hanterade detta mycket väl efter genomförda intervjuer och man kände att man verkligen lärde sig något och byggde sig säkrare efterhand istället för att känna sig misslyckad om man nu gjort något tokigt i intervjusituationen.

Bataljonen har ökat förutsättningarna för en bättre fungerande informationstjänst!

Ny kunskap, högre färdighet, uppdaterade stående ordrar och ökad förståelse för informationstjänstens betydelse och verkan vid insats har gett bataljonen ytterligare ett skarpt verktyg att plocka ur lådan! - Vi har kunskapen, vi har förberett oss och vi står beredda!

/Kn Kjell C chef 351 Insatskompaniet

Uppdaterad*: 2015-03-17

2019-11-07

Skärpan när allt sätts på prov hos bataljonen

Läs artikeln

2018-01-24

Bataljonen skyddade Halmstad flygplats

Läs artikeln

2016-05-10

Hemvärnet körde hårt vid invigningen av hinderbana

Läs artikeln

2015-03-17

Bataljonen vässar informationstjänsten på givande kurs

Läs artikeln

2014-11-12

Fortbildning och planer formar förbandet

Läs artikeln

2014-05-12

Ny övningsperiod med crescendo år 2017

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan