Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem

171:a kompaniet

Gagnefs Kompani

Gagnefs kompani eller 171 skyttekompaniet är ett typförband i de nationella skyddsstyrkorna med fyra skytteplutoner och en stab- och trosstropp.
Kompaniet är en stor resurs i samhället som är beredd att ställa upp för medborgarna, såväl i fred, kris och krig.

Historia

Gagnefs kompani är en del av det gamla Dalregementet och sattes upp 1696. Kompaniets symbol är ett Y, symboliserande Väster- och Österdalälven som flyter samman och bildar Dalälven i Gagnef.

Organisation

- Kompaniledning
- Stab- och trosstropp
- 4 Skytteplutoner

Förmågor

Kompaniet skall kunna ta, bevaka, skydda och försvara tilldelat område eller objekt samt kunna genomföra fördröjningsstrid. Utöver detta skall även kompaniet kunna genomföra ytövervakning och transportskydd. Kompaniets stöd till samhället är viktig och uppgifterna som förbandet kan lösa är omfattande.

Fordon och utrustning

Kompaniet är utrustat med olika fordon för att lösa de uppgifterna som kompaniet har. Bl.a. har kompaniet moderna specialtillverkade fordon för trupptransport så som specialbyggda Mercedes Sprinter, bandvagnar och specialfordon för samband mm. Beväpningen är modern och omfattar både lätta och tyngre vapensystem. Varje enskild soldat har modernsambandsutrustning, skyddsmateriel, sjukvårdsutrustning och kläder.

Träning ger resultat 

För att kunna lösa våra uppgifter på ett så effektivt sätt som möjligt krävs det en hel del träning och utbildning. Soldaterna i våra plutoner har kontrakt för att göra minst 8 övningsdygn per år. Många lägger betydligt mer tid och det finns gott om möjligheter att fördjupa sig i alla aspekter av våra uppgifter. Hos oss finns specialister på allt från hundtjänst, logistik, ledning, sjukvårdstjänst, CBRN, sprängtjänst samt olika vapensystem så som kulspruta, granatgevär, pansarskott och prickskyttegevär. Vi har över tid byggt upp ett kompani som fungerar mycket väl i de krävande övningarna och skarpa uppgifter som kompaniet genomför.  

Gemenskap 

För att lyckas krävs fler framgångsfaktorer än utrustning, träning och professionella soldater. Vi ser trivsel som en viktig faktor för att alla ska utvecklas. Även om vi tar vår uppgift på stort allvar finns det alltid plats för många goda skratt. Den goda andan och gemenskapen är något av vårt signum och en faktor för våra framgångar. 

Stark utveckling

Tack vare de här framgångsfaktorerna går det mycket bra för Gagnefs kompani. Kompaniet bildades i dess nuvarande form 2010. Innan dess övade varje soldat bara 20 timmar om året. På de här åren har vi genomgått en enorm utveckling som fortsätter med oförminskad kraft. Våra uppdrag är både svåra och omfattande. Därför kommer det alltid finnas nya förmågor och områden att lära sig och gamla kunskaper att slipa på.

Vill du göra en insats? 

Hos oss är alla som vill göra en insats välkomna. Vi söker främst personer med fullgjord värnplikt/GMU eller annan militär erfarenhet men även dig som är intresserad av verksamhet inom ramen för någon av de frivilliga försvarsorganisationerna, ex Bilkåren, Brukshundsklubben, Röda korset, Lottakåren m.m.. Övningstiden per år varierar inom kompaniet beroende på befattning. Merparten av kompaniets personal övar åtta dygn per år fördelade på två tillfällen, ett på våren och ett på hösten. Gruppchefer och högre chefer övar fler dagar. Det finns dock alltid möjlighet att öva mer om intresse finns. 

Att vara i bra fysiskt form är en fördel

Du får ersättning för din förlorade arbetsinkomst samt en skattefri utbildningspremie på 7 000 kronor. 
Önskar du omväxling från vardagen, söker utmaningar, kamratskap och där du är beredd att utföra viktiga uppgifter i samhället under fred, kris och krig. Då kan du vara den vi söker!

Har du det som krävs?

Kontakta oss för mer information...

Adress:
Dalabataljonen, Box 701
791 29 Falun
Telefon:
023-45000
E-post:
info@dalabataljonen.se
Kalender
Tyck till om sidan