Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem

251:a kompaniet

Vi är Svartlösa Insatskompani

Vår uppgift: att verka med kraft till rikets försvar

Svartlösa Insatskompani är den yttersta spetsen på spjutet som går motståndaren först till mötes.

Om kris eller ofred skulle inträffa är Svartlösa Insatskompani bland de första styrkorna som mobiliseras. Vi är insatsberedda på mindre än 24 timmar med all vår styrka och all vår utrustning.

Vår huvudsakliga uppgift är att ta och försvara terräng – vår terräng! Om motståndaren lyckas göra inbrytning ska vi fördröja och i sista hand störa dennes framryckning och verksamhet. Till dessa uppgifter läggs skydda och bevaka (knutpunkt, objekt, avsnitt, transport), samt bistå civilsamhället vid t ex eftersök eller naturkatastrof.

Vi är ett starkt förband med utmärkt anda och sammanhållning, god utrustning och full mobilitet. Vi är beväpnade för infanteristrid med god förmåga att hantera bepansrade mål, och vi tar oss fram snabbt och säkert såväl på väg som i terräng tack vare bandvagn 206 och terrängbilar.

Din uppgift

Vi letar efter fler rådiga män, kvinnor och hundar som vill vara del av en stark, målinriktad gemenskap. Din ålder spelar mindre roll: för oss är det viktigare är att du har ett engagemang och en samverkande förmåga – att du kan hugga i, osjälviskt, där och då det behövs. Att du kan lära, och dela med dig av dina erfarenheter till gruppens fromma. Det är det minsta och det största vi begär av dig.

Vad innebär det att gå med i Hemvärnet?

När du går med i Hemvärnet och blir del av Svartlösa Insatskompani förbinder du dig att tjänstgöra minst åtta dagar per år vid Krigsförbandsövning (KFÖ) eller Särskild Övning Förband (SÖF). Det är allt. Sedan ser vi gärna att du blir en aktiv del av förbandets kultur genom att engagera dig i de icke obligatoriska utbildningarna och sammankomsterna. Ju mer vi övar, desto bättre blir vi!

Den bästa belöningen

Som hemvärnsman får du få belöningar, men dem du får är desto mer värda. Stoltheten till exempel, när du bär vår uniform och blir del av en gemenskap om drygt 40,000 medlemmar – hela Försvarsmakten. Som grädde på moset får du en kontant bonus varje år, och efter god insats eller lång och trogen tjänst får du kanske en medalj. Men när du gör ett bra jobb i fält eller på övning får du dina kamraters uppskattning och kanske en klapp på ryggen. Det är värt mest.

BLI SOLDAT - BLI EN AV OSS: Gör en Intresseanmälan

Har du frågor om intresseanmälan eller rekryteringsgång kontakta rekrytering@mil.se eller ring Rekryteringslinjen på +46 (0)8-514 390 09 (vardagar 10.00-15.00).

  Skriv gärna ”jag vill bli placerad i .251 kompaniet IK Svartlösa” i rutan där du anger önskemål om placering. Välkommen till oss!

Vad är Svartlösa?

Namnet Svartlösa stammar från det historiska härad på nordvästra Södertörn som omfattade Grödinge, Botkyrka, Salem, Huddinge, Nacka, Sickla och Brännkyrka socknar. Det är från dessa områden, inklusive Järna/Nykvarn, som vi rekryterar våra soldater. Militärt hör vi till Livgardesgruppen med bas i Svea Livgarde i Kungsängen, på vars skjutfält vi regelbundet övar. Följ oss här och på Instagram!

Kompaniet i dess nuvarande sammansättning har varit aktivt sedan 2009 och var det första kompaniet i Sverige som blev ett insatskompani. Till kompanitecken har vi valt Sankt Botvid, ett av Södermanlands två skyddshelgon, hemmahörande i Botkyrka. Våra ledord är Ansvar – Initiativ – Handlingskraft. 

Kompanitecken

 

 

 

 

 

 

Läs mer

Om några av våra befattningar

Insatssoldat
Fältkock
Hundförare
Motorcykelordonnans
Signalist
Stabsassistent
Stridssjukvårdare

Grundutbildning för Försvarsmakten

GMU
GU-F

Om Hemvärnet och vår verksamhet

Hemvärnet som organisation
Frågor & svar om Hemvärnet
Intresseanmälan Hemvärnet
Befattningsutbildning inom Hemvärnet

Vår bataljon

25. bataljonen
25. bataljonsstaben & ledningspluton
251. insatskompaniet (Svartlösa)
252. insatskompaniet (Telge)
253. bevakningskompaniet (Huddinge)
254. flyggruppen

Följ oss

Taeliehus bataljon på Facebook
Svartlösa kompani på Instagram

Adress:
251. Hemvärnskompaniet
c/o Livgardet LG
Livgardesgruppen
196 85 KUNGSÄNGEN
Telefon:
08-530 294 58 Svartlösa komp
08-584 540 00 vx Livgardet
08-514 390 09 Rekrytering
E-post:
iksvartlosa@hemvarn.se
Nyheter från 251:a kompaniet

Visa alla nyheter

Rapport från fältet - gruppchefskurs 2

Att gå kurs på Hemvärnets stridsskola är något alldeles speciellt! Skolan ligger vackert beläget mellan Mälaren och Bornsjön och har i 75 år utbildat chefer i Hemvärnet.

Det är nära till övningsfält, man bor och äter ypperligt.

Kursen jag gick var Gruppchefskurs 2 med sjutton elever från Boden i norr till Kristianstad i söder. Tio dagar fyllda av allt från grupps strid i skog och urban miljö till stridssimulation i dator och hundtjänst. Allt under handledning av mycket kompetenta lärare.

 

Med trött kropp och knopp lämnar jag HvSS för denna gång. Jag kommer att sakna mina nya kamrater och alla skratt. /FA2

Publicerad: 2018-11-15
Uppdaterad: 2018-11-15
Kalender
Tyck till om sidan