Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem

283:e kompaniet

283.bevakningskompaniet är ett utav de tre kompanierna som ingår i Roslagens hemvärnsbataljon.

Kompaniet har sin geografiska hemvist i Roslagen.

Även om en hel del av soldaterna kommer från hela Stockholms län sker den huvudsakliga rekryteringen i Norrtälje, Österåkers, Vaxholm och Värmdö kommuner.

283:e bevakningskompaniets huvuduppgifter är bevaka, skydda samt ytövervaka skyddsobjekt på land och i skärgården,
men kan vid oväntade händelser även stödja det civila samhället med sina resurser.

Kompaniet består av en kompanistab, en stab och trosstropp samt tre plutoner fördelade från Singö i norr till Värmdö i söder.

Plutonerna består av en plutonsledning och fyra grupper.
Soldaterna i plutonen är beväpnade med Automatkarbin 4B förutom hundförarna som har Pistol 88. Förutom den enskildes personliga vapen är plutonen utrustad med understödsvapen vilket är Kulspruta 58B och Pansarskott 86.

Stab och trosstroppen är organiserad i en kokgrupp som ansvarar för förplägnad , en stab och sambandsgrupp som sköter samband, en packgrupp som utför transporter samt en sjukvårdsgrupp som organiserar sjukvård i kompaniet.

En soldat i kompaniet ska minst göra fyra dagars sammanhängande krigsförbandsövning per år, därutöver har vi inom kompaniet flera olika typer av utbildningar och övningar. Det kan vara olika typer av skjutningar, befälsutbildning, specifik befattningsutbildning mm.

Oavsett om du har gjort värnplikt, GMU (grundläggande militär utbildning) eller kommer från någon av de frivilliga försvarsorganisationerna, finns det alltid plats för dig i 283:e bevakningskompaniet.

Hos oss kan du utveckla dig själv och dina färdigheter samt bidra till att hjälpa samhället i såväl fred som ofred.

Välkommen med din ansökan till 283:e bevakningskompaniet!

Du är på övning med Hemvärnet. Tidigare under dagen har det varit skjututbildning och nu sitter du på en bänk på ett lastbilsflak och åker till en plats i skogen där ni ska slå upp era tält. Som bevakningssoldat ingår du i en grupp på åtta personer och tillsammans löser ni de uppgifter ni får från en högre chef. När tälten är uppsatta är det dags att öva på närförsvar då du och de andra i gruppen ska vara på en viss plats med era vapen i så kallad eldställning. Ni bevakar kanske ett skyddsobjekt och skyddar er mot en annan grupp som agerar fiende. Eftersom ni rör på er mycket under övningen är du glad att du har hyfsat bra kondition.

Som bevakningssoldat i Hemvärnet har du ett vanligt yrke men är också krigsplacerad som hemvärnssoldat. För att du ska kunna rycka in om det sker något i samhället, till exempel vid hot mot viktig infrastruktur av såväl militär som civil art, övar du i minst fyra dygn om året. Du fräschar då upp dina kunskaper i att hantera ditt eldhandvapen samt övar på bevakning och försvar tillsammans med din grupp.

Ni använder främst civila fordon men även terrängfordon. Som bevakningssoldat förvarar du din personliga utrustning i bostaden. Den är av senaste modellen och där ingår uniform, kevlarhjälm och stridsväst, vilket är en väst med stora fickor där till exempel handgranater och magasin kan få plats. Även kläder för olika typer av väderlek ingår, samt skyddsmask som du till exempel använder vid ett kemiskt angrepp. Du har också tilldelats ett personligt vapen; en automatkarbin med modernt rödpunktssikte, men det förvaras vanligen i en säkerhetskassun inne på bevakat militärt område.

Övningar sker utomhus, ofta i skogen, men även i bebyggelse då din grupp verkar på helt vanliga gator. I tätbebyggelse övar ni på framryckning, då går ni framåt för att ta terräng så att ni kan genomföra era huvuduppgifter bevakning och skydd av byggnader, master och broar. Övningarna är ibland påfrestande då det kan vara blött och kallt och dåligt med sömn. För att vara en bra bevakningssoldat är god grundfysik och samarbetsförmåga en klar fördel.

Adress:
28. hemvärnsbataljonen
c/o Amfibieregementet Amf 1
Södertörnsgruppen
130 61 HÅRSFJÄRDEN
Telefon:
08-502 650 00
E-post:
283@hemvarnet.se
Kalender
Tyck till om sidan