Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem

Förare motortjänst-Bandvagnsförare

Utbilda dig till bandvagnsförare

För att söka till bandvagnsförare i Hemvärnet krävs att du har B-körkort, kan simma 200 meter och har en god fysisk status. 

Som bandvagnsförare ingår du i en grupp på nio soldater, så du har åtta som åker i den bandvagn du kör. Du leds av gruppens chef och dess ställförträdare. Det ställs stora krav på dig som bandvagnsförare i Hemvärnet. Du är en resurs i en stridande enhet. I den bidrar du till att gruppen kan röra sig i svårframkomlig terräng. Där ni tillsammans löser uppgift.

Du kan läsa mer om hur det är att verka som bandvagnsförare här...

SPECIALISTUTBILDNING

Om du saknar tidigare militärutbildning börjar du den med 2 veckors Gu-F. Därefter genomför du din specialistutbildning genom Bilkåren och avslutar med en Hv-Intro. Utbildningen genomförs på uppdrag av Försvarsmakten.  
  

GU-F ÄR FÖRSTA STEGET

GU-F är två veckors utbildning på cirka 135 timmar för de som vill tjänstgöra på specialistbefattningar i hemvärnet och som saknar militär grundutbildning sedan tidigare. Efter kursen ska du bl.a kunna hantera eldhandvapen i en stridssituation och ingå i grupp vid försvar av egen arbetsplats, verksamhet eller objekt. Deltagaren ska kunna påbörja grundläggande befattningsutbildning eller motsvarande efter kursen. Du hittar mer information om Gu-F och hur man anmäler sig på www.frivilligutbildning.se.

BEFATTNINGSUTBILDNING ÄR ANDRA STEGET

Du genomför en omfattande utbildning innan du krigsplaceras i Hemvärnet. Grunden utgörs av civil och militärtrafik teori som byggs på med praktisk utbildning i körning på väg och i terräng samt snö. Du utbildas också i vård och repareration av ditt fordon samt orientering m.m.

På Bilkårens hemsida kan du ta del av kursutbud i utbildningskatalogen. Den första kursen du ska gå heter Gk Bandvagn Del 1 (Gk =grundkurs) och är på 14 dagar. Därefter följer del 2 av grundkursen på 13 dagar och slutligen en vinter del på 10 dagar. 

Upplägget och innehåll för utbildningen är centralt fastställd liksom dess tidsåtgång. Däremot kan utbildningen vara fördelad över olika perioder. Dels för att ge rätt utbildningsförutsättningar, men också för att de ska vara lagom långa för att de ska fungera att ta ledigt från sin ordinarie arbetgivare för utbildningen. Se Bilkårens hemsida för aktuella uppgifter för just din kurs.

HV-INTRO ÄR SISTA STEGET 

Hv-Intro är sista steget innan du skriver på ett frivilligavtal och placeras i din grupp. Den genomförs lokalt med ditt förband. Kursen håller på i tre dagar och innehåller bland annat: Försvarsinformation, vapenhantering och inskjutning Automatkarbin 4 (AK 4), sjukvårdsutbildning och täthetsprov skyddsmask.

ANMÄLAN 

Är du intresserad av att bli bandvagnsförare gör du en intresseanmälan genom att klicka på länken "Intresseanmälan" överst i menyn. Fyll i ditt önskemål om att du är vill bli bandförare och beskriv din kompetens kort och kärnfullt i avsedd ruta döpt "önskemål/bakgrund".

Kalender
Tyck till om sidan