Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem

454:e kompaniet

Om oss

454:e insatskompaniet är ett av de fyra kompanier som ingår i 45:e hemvärnsbataljonen/ Hallandsbataljonen under Luftvärnsregementet (LV 6). Kompaniet är hemmahörande i Halmstad.

Den huvudsakliga rekryteringen till kompaniet sker i Falkenberg, Varberg och Kungsbacka, även om några i personalen bor i Göteborg.

454:e kompaniet kan få i uppgift att ytövervaka, eskortera, att ta, skydda och bevaka objekt eller andra av Försvarsmakten tilldelade uppgifter. I fredstid är kompaniet redo att stödja det civila samhället, till exempel att bistå andra myndigheter vid krissituationer eller vid eftersök av försvunna personer.

Personalen inom kompaniet genomför 8-13 dygns tjänstgörning per år enligt hemvärnsavtal, beroende på vilken befattning de har. Mellan förbandsövningarna finns möljighet att gå utbildningar och att delta i skjutningar och andra övningar.

Bli soldat

Är du intresserad av att bli soldat? Gör en intresseanmälan.

Adress:
45. hemvärnsbataljonen
Västra Militärregionen/ Hallandsgruppen (HAG)

Postadress:
Box 515
301 80 HALMSTAD

Besöksadress:
Göteborgsvägen 1
302 30 HALMSTAD

Snabba ryck och ribban sitter högt

Mats Larsson är ny i förbandet och har ny genomfört sin första övning i 454'e kompaniet. Överväldigad av kamratandan och de tuffa men meningsfulla övningarna skriver Mats om hur det var att återvända till försvarsmakten efter 20 år. 

"Jag gick introutbildning på LV6 tillsammans med nära 50 andra föredetta värnpliktiga. Att återse mitt gamla 3I16 var en speciell känsla. Kasernerna var sig lika, likaså grusgårdens knastrande. Men det mest fascinerande var att kamratandan hos alla sitter i trots att vi är olika årskullar och från olika delar av landets regementen. Vi hade alla sökt frivilligt och alla av olika, men ändå samma skäl...

Den personliga utrustningen förvånade mig , både vad gäller mängd och kvalitet. Nästan allt kändes nytt till skillnad från min värnplikt 1990. Då var det m/59 som gällde. Jag trivdes verkligen då under min tid på regementet och fick göra en stor övning (Sydväst 94) som säkerligen var en av de sista stora där jag som 25-åring var i min bästa form. Mitt granatgevär var lätt som en fjäder när jag sprang mellan eldställningarna...

Men nu är det vecka 19. Det är snabba ryck för mig och de andra nya i 454'e. Vi ska göra vår första SÖF (Särskild Övning Förband) ihop med våra nya kamrater. På torsdagen är det inskjutning av AK4, med detta fantastiska rödpunktssikte som jag börjar få kläm på nu. Självklart regnar det hela tiden. Därefter åker vi ut i skogen med Tgb20-bilar. Jag har åkt många mil med dem... Sedan är det resa tält, ruska lång och ruska kort. Slanor för maskering. Det var länge sedan men det räcker att jag hör orden och på en gång kommer jag ihåg. Det sitter i ryggmärgen och jag känner mig som 20 igen. Men inte fysiskt förstås...

Eldvakt och dubbelpost. Jag sover inte en minut på hela natten men det beror nog mest på att alla nya och gamla intryck behöver sorteras och bearbetas. Dubbelposten kommer jag aldrig att glömma. Ett månsken lyser upp den kolsvarta natten och jag för ett mycket givande (tyst) samtal med min vapenbroder som är lika ny som jag.

Nu är det fredag. Utbildningsledarna från Hallandsgruppen, varav vissa känns igen från min tid på I16 (men nu har betydligt högre rang) sätter ribban högt. Skarp stridsskjutning med många kvalificerade moment, gruppsåtgärd vid sammanstöt. Växelvis urdragning under stekande sol. Mjölksyra och svett. Hur i hela friden ska jag orka detta? Samtidigt höjer vetskapen om att vi alla har skarpladdade vapen nivån på allt vi gör. Säkerhetsmedvetandet är högt hos alla. Mellan varje moment som görs två gånger är det återhämtning som gäller. Fyller magasinen och dricker samtidigt som gruppen går igenom momentet och diskuterar vad vi kan göra annorlunda och bättre. På natten sover jag som en stock.

På lördagen är det fint väder men lite mulet. Skönt! 1:a pluton får äran att ha Kapten "Agges" sista övning på regementet. Vi övar plutonsanfall med omfattningar och nu plockas kulsprutor och granatgevären fram. Det är mycket bly i luften idag. Som gammal granatgevärskytt blir jag övertalad att bli laddare. Det är svårt att säga nej även om de här granaterna verkligen inte bär sig själva. Jag har redan träningsvärk i varje muskel. Jag får en snabb introduktion i laddning, det blir lite "lallande" för skytten och sedan är vi redo. Typ. Jag fipplar lite första gången men sedan går det bra med ytterligare tre skott. Det sitter trots allt i ryggmärgen. Därefter är det inte 22mm som gäller utan två skarpa rökskott som ger ett rejält "BOOM". Jag glömmer aldrig, men det var så länge sedan jag fick uppleva detta på riktigt. Vilken känsla! Samtidigt har vår kulspruteskytt börjat få upp gastrycket rejält och jag gissar att han har samma känsla. Jag känner av varje muskel och led. Jag är ju inte 20 längre, inte ens 30, så nu är jag rätt urlakad. En välbehövlig dusch rättar till det värsta. En dubbelpost med denna gång en kamrat från 2:a pluton, i ett becksvart mörker. Inte ens månen visar sig. Men på en timme hinner man lära känna varandra rätt bra. Det visar sig att vi gått på högstadiet ihop och att jag haft hans pappa som lärare. Världen är inte stor, speciellt inte ute på övningsfältet.

Söndag: Återställning, återhämtning, återblickar. Den här övningen var svinjobbig. Trots, eller kanske tack vare, att ribban satts så högt så gick övningen över förväntan. Jag visste att Hemvärnet idag är något helt annat än när jag var extra hemvärnsman i mitten av 90-talet, men detta liknar mer infanteriet när jag gjorde min värnplikt än något annat. Helt rätt väg att gå för den viktigaste anledningen till att jag gått med är självklart att jag vill försvara mitt land om eller när det bränner till. Hallandsbataljonen har genom Hallandsgruppen excellenta övningsledare och den här övningen gör att jag känner mig ung igen, inte fysiskt, men mentalt. Tack till övningsledarna, 454'e kompaniet, 1:a pluton i synnerhet och 3:e grupp specifikt! Jag är ny men kan inte annat än känna mig välkommen i denna grupp av kamrater!

Glad sommar alla inblandade, ingen nämnd, ingen glömd. Om vi inte ses tidigare så ses vi på Aurora 17!"

Skrivet av: Mats Larsson

Gå med i ett fantastiskt kompani!

Har du gjort värnplikt och vill göra något meningsfullt? Du behövs i Hemvärnet. Gör din intresseanmälan här https://hemvarnet.se/intresseanmalan

Johanna Ribbe
Kompanisjuksköterska
454:e kompaniet

Publicerad: 2017-05-28
Uppdaterad: 2017-05-28

454:e rekryterade på Pride Falkenberg

454:e kompaniet välkomnar alla, oavsett kön, hudfärg eller läggning. Därför rekryterade vi under Pride Falkenberg och deltog även i Pride-paraden.

Fyra soldater och en rekryterare från förbandet samlades tidigt under lördagen på Torggatan i Falkenberg för att förbereda inför dagen.  Vi reste ett tält och lade fram informationsmaterial. Framåt förmiddagen började gatan fyllas av folk och intresset för vad vi gör visade sig vara stort. Många kom fram och ställde frågor och tackade oss för våra insatser vid ett eftersök i trakten samma vecka. Flera visade intresse för att gå med i hemvärnet och en gick hela vägen och lät sig rekryteras.

Vi deltog i Pride Falkenberg, inte bara för att rekrytera nya soldater, utan även för att visa vårt stöd till HBTQ-gruppen i samhället. Därför gick vi också i Pride-paraden. En av försvarsmaktens främsta uppgifter är att i fredstid stödja samhället och detta samhälle inkluderar alla. Därför är det viktigt att vi visar upp oss i sammanhang som detta, dels för att avdramatisera vår närvaro och dels för att visa att vi är som alla andra. Vi må bära likadana gröna kläder, men under dem är vi bara människor, med samma likheter och olikheter som alla andra.

VILL DU gå med i hemvärnet?

Du är välkommen, precis som du är. Gör din intresseanmälan här https://hemvarnet.se/intresseanmalan

Johanna Ribbe
Kompanisjuksköterska
454:e kompaniet

Publicerad: 2016-06-19
Uppdaterad: 2016-06-19

Lyckad nystart för sjukvårdsgruppen

Ny gruppchef. Ny sjuksköterska. Två nya sjukvårdare. Endast två i gruppen hade träffats tidigare. Kan en sådan grupp fungera från start? 454:e kompaniets sjukvårdsgrupp fick under vårens SÖF en chans att lära känna varandra och det blev en mycket lyckad nystart.

Jag kan villigt erkänna att jag var orolig. Jag är själv ny i min befattning som kompanisjuksköterska och att då hamna i en grupp utan struktur som inte arbetat tillsammans förr kändes inte bra. Men redan när jag träffade min nya grupp väcktes hoppet. Det stod snabbt klart att det fanns en gemensam vilja, en mycket stark vilja, att få detta att fungera. 

Under fredagen övade sjukvårdsgruppen förflyttning. Vi satte upp vårt sjukvårdstält, fällde det, surrade det på bilen, åkte till en ny plats, satte upp tältet, fällde det.... gång på gång. Sista gången var vi ett väloljat maskineri redo att ta emot skadade på plats efter endast nio minuter. Trots att regnet öste ner och allt och alla var genomvåta var det med stor tillfredsställelse vi kunde konstatera att vi inte bara blivit riktigt snabba på att upprätta en samlingsplats för skadade, vi hade också blivit vänner.

Under lördagen fick vi möjlighet till utbildning i några timmar då vi delade med oss av erfarenheter och utbildning vad gäller det material vi har att tillgå. Därefter kom eldprovet - att ta emot skadade. Vi lade upp en plan för vem som skulle göra vad och när de skadade rullade in så var det som att ett kugghjul började rulla. Vi fungerade. Alla gjorde sin del, fyllde sin post och vi tog emot skadad efter skadad utan stress och med ett gott bemötande och ett gynnsamt utfall. Efteråt var vi alla oerhört nöjda med vår prestation. Ja, vi har fortfarande mycket att lära - men vi fungerar och vi fungerar bra.
 

 

 

 

Det som får sjukvårdsgruppen och hela 454:e kompaniet att fungera är den otroliga kamratandan och den vilja som finns hos alla att lösa uppgiften till varje pris. Redan på torsdagen plåstrade jag om en soldat som fått ett skavsår på hälen stort som en krona. Dagen efter återkom han med ett ännu större sår och gick med stor smärta. Jag rådde honom att avbryta. Såret var fult och jag visste att han skulle få springa mycket under lördagen. Men när jag såg honom i ögonen så insåg jag att han omöjligt kunde ge upp. Den där viljan - vem var jag att säg till honom att ge upp? Jag satte på skavsårsplåster och tejpade över en halvcentimetertjock gummidyna, gav hans häl en elefanthud och önskade honom lycka till. På söndagen kom han och tackade mig med ett stort leende: Han hade klarat av att delta trots ett stort sår på hälen, och jag såg att han var stolt över sin prestation. 

Vi är alla delar av en helhet, beroende av varandra. 454:e kompaniet visade under årets SÖF att tillsammans kan vi klara vad som helst. Vi har viljan och vi har varandra.

Vill du bli en del av sjukvårdsgruppen?

Vi saknar fortfarande två sjukvårdare. Vill du bli en av oss? Gör din intresseanmälan här https://hemvarnet.se/intresseanmalan

Johanna Ribbe
Kompanisjuksköterska
454:e kompaniet

Publicerad: 2016-05-24
Uppdaterad: 2016-06-19
Kalender
Tyck till om sidan