Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem

487:e musikkåren, Hemvärnets musikkår Ängelholm

Om oss

Musikkåren har ca 60 aktiva medlemmar och har anor sedan början på 1900-talet. HvMK Ängelholms repertoar inefattar såväl traditionell marschmusik som symfonisk blåsmusik och underhållningsmusik.

Musikkåren är sedan 2009 godkänd för statsceremoniella spelningar samt spel vid högvaktsavlösningar.

Historik

HvMK Ängelholms historia

Ängelholms Musikkår bildas 
Den 30 april 1913 sammanträdde elektriker S Persson, murare Algot Andersson, arbetare Johan Nilsson, typograf George Jönsson, arbetare Bror Bergman och kopparslagare Karl Kristoffersson. Dessa sex personer ämnade bilda en musikkår. Med på sammanträdet var också musikdirektör C Ekblad, innehavare av Instrumentfirman Fr Ågren & Co i Kristianstad. Till förste ordförande utsågs Algot Andersson med Bror Bergman som sekreterare och Karl Kristoffersson som kassör. I protokollet paragraf 2 står följande: "Direktör Ekblad hade med sig hit en sextett mässingsinstrument jämte trummor som, sedan de av kåren avprovats, inköptes för denna räkning. Betalningen verkställdes genom en växel." I november 1913 inköptes två sätt dansböcker för 40 kronor. Med dessa investeringar hade sålunda Ängelholms Musikkår bildats. Musikkårens första stadgar kom till 1914. 

Hemvärnsmusikkår 

Ingenjör Dahlström vid Sockerbruket i Ängelholm var också hemvärnschef. 1945 träffade han Conny Lindkvist som då var etablerad dansmusiker med egen orkester och frågade honom om han spelade i Ängelholms Musikkår. Svaret blev nekande eftersom det då var en tvist mellan mässingsblåsarna i staden och Ängelholms Blåsorkester hade startat under ledning av sedermera mycket populäre Hugo Olsson. Dahlström kontaktade Hugo Olsson och därmed var hemvärnsmusikkåren ett faktum. Tvisten mellan musikkårerna blev kortvarig och det blev Ängelholms Musikkår som levde vidare. Antalet musiker i hemvärnsmusikkåren var mellan åtta och tio i starten och uniformeringen 1945 blev "grötrockar". Det första framträdandet gjordes vid en utspisning vid Försvarets hus i staden som då hade en äng utanför där hemvärnsmännen hade sin övning. 1946 kom uniformen med båtmössa och foton från det året visar en musikkår på elva man. Instrumenten var egna och i starten i huvudsak av mässing. Hugo Olsson brukade dock oftast dirigera - spelande på sin klarinett. Ett tidningsurklipp från 40-talet visar bastrumslagaren Stig Andersson slå takten med en "kvartersflaska". Han hade glömt sin klubba hemma och då var det att ta till vad som fanns!

Sugen på att spela..?

Är du intresserad av att vara med och spela med oss?
Ängelholms Musikkår hälsar alla som vill vara med och spela med oss hjärligt välkomna. Just nu har vi ett förhöjt behov av valthornister, men alla instrument är givetvis välkomna.

Vi repeterar på måndagskvällar kl 18.30-21.00 Valhall park (fd F10) i Ängelholm. Musikkåren har väldigt stor spridning på medlemmarnas ålder. Vi som spelar är allt mellan 18 och 76 år gamla.

Allmänheten brukar ofta ha uppfattningen att det enbart spelas marschmusik i hemvärnskårerna men på det viset ligger det då rakt inte till. Visst spelar vi en del marscher men absolut inte uteslutande. Vid stora konserttillfällen spelar vi allt ifrån klassisk musik till pop eller rock. Musikkåren brukar försöka göra ett par lite större konsert varje år, gärna med någon gästartist. Vi har givetvis även en hel del "vanliga" spelningar så som parader på stan eller liknande.

Låter det intressant för just dig så lämna en intresseanmälan och skriv i önskemål "hvmk Ängelholm".  

VÄLKOMMEN!

Kontakta oss

Bokning eller musikrelaterad info
Magnus Fransson
070-590 22 05

Kårchef
Björn Haraldsson
073-415 02 33

Adress:
Hemvärnets musikkår Ängelholm
c/o Södra skånska regementet, P 7
Skånska gruppen SSK
247 82 SÖDRA SANDBY
Kalender
Tyck till om sidan