Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem

241:a kompaniet

Om Oss

S:t ERIK

241:a insatskompaniet, som även går under namnet S:t Erik, är ett av 24:e hemvärnsbataljonens Insatskompanier.
Tillsammans med systerkompanierna Birger Jarl och Engelbrekt utgör vi Stockholms Hemvärnsbataljon.
 

Som en del av Försvarsmaktens insatsorganisation hör till förbandets uppgifter att bland annat:

  • stödja samhället vid påfrestningar

  • skydda eller bevaka objekt

  • ytövervaka

  • fördröja och störa en motståndare

I kompaniet finns en unik förbandsanda som i det närmaste beskrivs som Ödmjuk självsäkerhet.
Detta avspeglas i kompaniets valspråk ”Primus inter pares – Främst bland likar!”

Fakta "S:t Erik"

Liksom övriga delar av bataljonen bär kompaniet ett namn med anknytning till staden.Namnet härstammar från Erik den helige, som var kung i slutet på 1150-talet, och är Stockholms skyddshelgon. Hans avbild har varit ett kännetecken för Stockholm sedan medeltiden, och återfinns bland annat i Stockholm stads kommunvapen.

BLI SOLDAT

Är du intresserad av att bli soldat? Gör en intresseanmälan genom att klicka på länken "Intresseanmälan" i menyn överst!

Adress:
241. kompaniet c/o Livgardesgruppen
196 85 Kungsängen
Telefon:
08-584 540 00

S:t Eriks sjukvårdare på ungdomsfälttävlan

Även i år ställde S:t Erik upp med två sjukvårdare till Rikshemvärnschefens ungdomsfälttävlan; Anna Söderström (sjukvårdsgruppchef) och Gustav Friberg (sjukvårdare).

Uppdraget var att hålla sjukvårdsberedskap under hela tävlingen, med fokus på vissa moment. Ett exempel är hinderbanan där risken för skador är hög på grund av alla de olika utmaningar som ska genomföras.

Historiskt sett har sjukvårdarna fått ta hand om alltifrån förkylningar till benbrott, men det absolut vanligaste är stukade fötter, ansträngningsastma och ett och annat skrapat knä. Även skoskav förekommer, om än sällsynt, eftersom ungdomarna förväntas tejpa sina fötter preventivt.

I år var ett relativt bra år skademässigt. Till skillnad från tidigare år var antalet stukade fötter på hinderbanan lågt. De dök istället upp dag två under orienteringen.

Anna och Stefan Jonsson (sjukvårdare) deltog även som sjukvårdare under Rikshemvärnschefens patrulltävlan på HVSS helgen 21-23 augusti.

Publicerad: 2015-08-24
Uppdaterad: 2015-08-26

241:a kompaniet stödjer Försvarsutbildarna på We Are Stockholm-festivalen

Under sommarlovets sista vecka går ungdomsfestivalen We Are Stockholm av stapeln. Festivalen, som tidigare hette Ung08, är en av Europas största med ett antal konsertkvällar. Festivalen drar cirka 170 000 besökare.
 
Sedan ett par år tillbaka har Försvarsmakten deltagit, men i år var det Försvarsutbildarna som var ansvariga. Försvarsutbildarna är en av de frivilligorganisationer som både utbildar soldater till hemvärnet och bedriver ungdomsutbildning. Tillsammans med Sjövärnskåren och Lottakåren representerade de totalförsvaret.

En av kompaniets soldater fick i uppdrag av Hemvärnsföreningen, en av föreningarna tillhörande Försvarsutbildarna Stockholm och Södermanland, att ansvara för genomförandet. Kompaniet bidrog även med ett fordon för transporter av utrustning under veckan.

Festivalen var under veckan välbesökt av ungdomar, intresserade föräldrar och personal från olika delar av Försvarsmakten. Förutom mycket nöjda representanter från högkvarterets rekryteringsavdelning, fick ungdomarna även besök av försvarsminister Peter Hultqvist. Han var mycket noga med att understryka vikten av frivilligorganisationerna i totalförsvaret.

Inom frivilligrörelsen är bla ungdomsutbildningen utmärkande och ett flertal av kompaniets soldater och befäl började sin militära bana i hemvärnets- eller försvarsutbildarnas ungdomsverksamhet.

Publicerad: 2015-08-18
Uppdaterad: 2015-08-24
Kalender
Tyck till om sidan