Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem

24:e hemvärnsbataljonen/ Hemvärnsbataljon Stockholm

Om oss

Hemvärnsbataljon Stockholm, eller 24:e hemvärnsbataljon som den också kallas, verkar främst i Stockholm, rikets huvudstad med huvudsakligt upptagningsområde Stockholms-, Sundbybergs-, Solna- och Lidingö kommuner. Bataljonen tillhör Livgardet. 

Huvudstaden är en mycket speciell miljö att verka i för ett militärt förband. Området är av mycket stor betydelse för Sverige som land. I huvudstaden finns statsledningen bestående av riksdag och regering, statschefen, domstolsväsende och många departement, verk och kanslier. För att kunna verka i huvudstaden krävs god kännedom om stadsmiljön i allmänhet och goda kunskaper om de olika viktiga objekt som bataljonen har till uppgift att skydda vid kris och i krig.

Bataljonens personal kan verka i ett mycket brett spektrum av miljöer. Det kan handla om allt från samverkan med polis och räddningstjänst under fredstid, till skydd och bevakning av olika sorters anläggningar som flygplatser, hamnar, master, förbindelser, tunnelsystem och bergrum. Personalen verkar i både väglös terräng och i svåröverskådlig tätbebyggd stadsmiljö med bebyggelse såväl ovan som under marknivå.

Förbandens personal kan under dagar och i vissa fall under veckor lösa uppgifter dygnet runt i mycket skilda miljöer såsom skallgångskedjor under eftersök av bortkomna personer, på postställen vid viktiga anläggningar, i ledningsverksamhet - i såväl bivack som kvarter, i fordonseskorter av personal och materiel eller i flygplan som löser flygburna övervaknings- eller transportuppgifter.
Bataljonen ska kunna skydda viktiga objekt. Den ska även kunna stödja det civila samhället vid skogsbränder, översvämningar, eftersök av försvunna personer etc.

Bataljonen är en del av Hemvärnet.

Bataljonen administreras av Livgardesgruppen som ingår i Livgardet och finns i Kungsängen. Utbildningsgruppen ansvarar för att utbilda, organisera och administrera hemvärnsutbildning i Stockholm, samt stödja verksamhet via de frivilliga försvarsorganisationerna i området. Bataljonen lyder vid insats under Militärregion mitt - MRM.

BLI SOLDAT

Är du intresserad av att bli soldat? Gör en intresseanmälan genom att klicka på länken "Intresseanmälan" i menyn överst!

Har du frågor om intresseanmälan eller rekryteringsgång kontakta rekrytering@mil.se eller ring Rekryteringslinjen på +46 (0)8-514 390 09 (vardagar 10.00-15.00).

Adress:
24. hemvärnsbataljonen
c/o Livgardet LG
Livgardesgruppen
196 85 KUNGSÄNGEN
Telefon:
08-584 540 00
E-post:
24bataljon@hemvarnet.se
Nyheter från 24:e hemvärnsbataljonen/ Hemvärnsbataljon Stockholm

Signalist, javisst!

Repetition för en del, nyheter för andra.

I helgen hade vi genomgång av all materiel till Radio 11an. Det är viktigt att alla i staben kan sätta upp apparaterna så fort att vi kommer fram till en ny plats, vid övning. Vad behöver vi ha med oss, vad har vi hemma och hur ska allt lastsäkras? Men viktigast av allt, hur kopplar vi in allt på bästa och snabbast sätt? 
Det blev en trevlig solig dag där vi dessutom lärde känna varandra bättre. 

  

Text och foto Elisabet Forsman bat. 24.

Publicerad: 2019-09-19
Uppdaterad: 2019-09-20

Kurskatalog Livgardesgruppen 2019

Livgardesgruppens hemsida finns kurskatalog för 2019.

Publicerad: 2016-01-05
Uppdaterad: 2019-01-29
Kalender
Tyck till om sidan